szerző:
hvg.hu

A télies időjárás gyakori jelensége a köd, aminek természetes velejárója a különböző mértékben korlátozott látótávolság. Ilyenkor nemcsak nekünk esik nehezünkre az észlelés, hanem minket is nehéz meglátni, ráadásul az út vonalvezetését is találgatnunk kell. Vezetéstechnikai tanácsok szakértőnktől.

© AP
Ahhoz, hogy gond nélkül megússzuk az ilyen helyzeteket, elengedhetetlen a higgadt magatartás, a lélekjelenlét. Aki hajlamos a pánikra, ilyen körülmények között jobban teszi, ha nem ül autóba, így magát és másokat is megkímélheti a veszélytől.

A köd mértéke és sűrűsége is változhat, a csökkent látási viszonyt jelentő 100 méter körüli látótávolságtól addig, hogy néha az autónk orrát is alig látjuk. Nyilván ilyen körülmények között senkinek sem ajánlott a vezetés, hiszen nullára kellene csökkenteni a reakcióidőt, a reakcióidő alatt megtett utat, valamint a fékutat. Erre viszont pillanatnyilag sem mi, sem a technika nem képes, így aztán nem megoldható, hogy időben és megfelelő módon reagáljunk az eseményekre.

© AP
Kiindulási pontként fontos, hogy ilyenkor indulás előtt ellenőrizzük az autónk világítását. Győződjünk meg arról, hogy mindegyik lámpánk működik. Tegyük próbára a ködlámpát is (ha van), valamint a hátsó záró fényt. Ezekkel kerülhetjük el, hogy ne az utolsó pillanatban vegyenek észre minket.

A felelőtlenség ködben is kísért az utakon. A minap hasonló látási viszonyok mellett autóztam körülbelül 10 kilométert, és ezalatt három olyan autó jött velem szembe, amelyiknek még a helyzetjelzője sem volt felkapcsolva. Az ilyen magatartással nem csak a saját, hanem a szembejövők életét is kockára teszik a felelőtlen autósok.

Cikkünk folytatásában kiderül, hogyan tudunk sűrű ködben is az úton maradni. Kattintson.

hvg.hu Autó

Hogyan ússzuk meg a balesetet télen?

A tél elengedhetetlenné teszi a megfelelő felkészülést. Az autónkra ható fizika nem változik, de a tapadási tényezők olykor drasztikus különbsége miatt a megcsúszások, egyensúlyvesztések már egészen alacsony sebesség mellett is bekövetkeznek. Mit tanácsol ilyenkor a vezetéstechnikai szakember?

hvg.hu Autó

Hogyan szólunk be egy BMW-snek?

A közbeszédben a kopasz, kigyúrt, nyak nélküli, vastag nyakláncos autósokat gyakran csak BMW-seknek vagy merdzsósoknak nevezzük, néha még akkor is, ha történetesen nem is ezekkel a kocsikkal járnak.

hvg.hu Autó

Tíz alaptipp, hogyan spóroljon a benzinnel

Az olaj világpiaci árainak folyamatos növekedése miatt nem várható, hogy megáll az üzemanyagárak növekedése. Ha azonban betartja a következő tíz szabályt, benzint és pénzt takaríthat meg, ráadásul a környezetet is védheti.