szerző:
hvg.hu

A tavalyi hatalomátvétel után idén ismét jobbnak bizonyultak a német autók a Dekra éves megbízhatósági felmérésében. A flottákkal is foglalkozó német hivatalos gépjármű-felügyeleti szervezet 15 millió autót vizsgált meg 2008-ban. Idén először nemcsak kategóriánként neveztek meg győzteseket, hanem kiosztották az év legmegbízhatóbb autója címet is. Ezt az Audi A6 kapta.

© Stiller Ákos
A Dekra jelentése elősorban a használtautó-vásárlóknak jelent segítséget. Minden esetben azt összesítették, hogy különböző járműkategóriákban, különböző futásteljesítmény mellett milyen meghibásodások jelentkeztek. Hét kategóriában, három időintervallumban vizsgálták a német autóparkot. 

A Bester aller Klassen (A legmegbízhatóbb autó) díjat idén osztották ki először. Az az autó kapta, amelyik a legkevesebb hibapontot gyűjtötte össze 150 ezer megtett kilométer során. Az Audi A6 mögött második helyen a hetes BMW, harmadikon az ötös BMW végzett a három időszak összesített hibalistája alapján. 

A legkevesebb hibajelenség a Ford S-Max/Galaxy tulajdonosait bosszantotta a felmérés szerint (96,7 százalékban probléma nélküliek ezek a kocsik az első 50 ezer kilométer alatt). Ebben az összehasonlításban második a Renault Clio III, harmadik a Mazda5. 

A Dekra-jelentésből kiderül, a német autók a legmegbízhatóbbak a német szerviztapasztalatok szerint. 21 különböző listából 13-ban az élen végeztek. A legmegbízhatóbb autók összesített listáján az első nyolc német. 

Továbbra is trend, hogy a közép- és felsőkategóriás járművek jobban bírják a kilométereket, míg a kisautók, bár az első időszakban többnyire gondozásmentesek, később gyakrabban meghibásodnak. Négyszer többször adták meg magukat 100-150 ezer kilométerrel az órában, mint az első 50 ezer kilométer alatt. 

A teljes lista az Autómenedzser.hu autós portálon olvasható.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Autó

A legmegbízhatóbb autók: Mazda, Honda, Toyota

Az amerikai székhelyű Warranty Direct piackutató cég 3-9 éves korú autók tulajdonosai között végzett felmérést, mely során 450 ezer angol és amerikai jármű meghibásodási adatait összegezte. Az eredmények alapján a Mazda járművei végeztek az élen 8,04 százalékos meghibásodási rátával - ami azt jelenti, hogy 100 autóból mindössze nyolcnál észleltek kisebb-nagyobb rendellenességet.

hvg.hu Autó

Német autók vs. japán autók - meglepő fordulat

Az ADAC német autóklub legújabb felmérése szerint a német autók megbízhatóbbak, mint a japánok. Idén a BMW nyerte a Sárga angyal elismerését – az eddigi abszolút győztes Toyotával szemben. Jó-jó, ezt a németek mondják. Ám ugyanők mondták az utóbbi 10 évben, hogy mennyire jók a japánok. Mi történt tavaly? A Spiegel német magazin ennek nézett utána.