szerző:
hvg.hu

Nincs mese, ez ma a létező legjobb Audi. Senkit nem ismerek, akinek ne tetszene. Harmónia, kiegyensúlyozott méretek, kupészerű hobbiterepes forma, ultramodern technika, 20 hüvelykes kerekek, 240 lovas, izmos motor. Ára brutális, három hasonszőrű terepest is kapnánk érte. Igazi luxus.

© Autómenedzser
Végre sikerült a város legjobb éttermében asztalt foglalnunk. Itt főznek a legjobban, ráadásul a kedvencünket, azt az étket, amely gyermekkorunk legszebb emlékeit juttatja újra és újra az eszünkbe. Ilyen a Q5. Ám amikor kihozzák a gőzölgő finomságot, kiderül, nincs nálunk pénz, a pincér a kezünkre csap és szertefoszlik egy ízletes álom. A Q5 a közember számára elérhetetlen, megvehetetlen.

Pedig emberi léptékű, nem mint a Q7-es. A felsőbbrendűség érzése itt kezdődik, ez a kiskirály az óriások között. Többnek érzi magát benne az ember, mint aki valójában. És nem tűnik idétlennek, mert jól belátható, kompakt méretű autó.

© Autómenedzser
Magasra kell lépnünk, amikor beszállunk a Q5-ösbe, magasan is ülünk, jól áttekinthető a forgalom. A trónról szemlélődőt csak a hatalmas visszapillantó tükrök akadályozzák meg abban, hogy teljes legyen a panoráma. A nagy testvérből örökölt, Dumbó-szerű visszapillantók tökéletes képet adnak a hátunk mögötti világról, de az A-oszloppal együtt veszélyesen nagy területet takarnak ki. Konkrétan egy anya, a fia, annak biciklije, valamint a kutyájuk idilli közeledéséből csupán fél első biciklikereket és egy farkat észlelünk. A kép többi részét kitakarja a bal oldali visszapillantó. A tolatásban egyébként tolatókamerával kiegészített parkolási segéd vesz részt, a rádió hangereje elhalkul és a megfelelő manőver (párhuzamos, merőleges parkolás) sikerét színes segédvonalak szavatolják.

A hatsoros központi kijelző tökéletes pixelminőségben tájékoztat a menetadatokról, az előttünk haladó forgalomról, kiírja a hívó fél számát, a kormányról vezérelhetjük a telefont, a rádiót, minden kapcsoló, funkció elérhető távolságban van. Hanggal tudunk tárcsázni, csak kimondjuk a telefonba bejegyzett haver nevét, máris csörög. Ugyanígy tervezhetjük az útvonalat, ha angolul vagy németül mondjuk, a címet is megérti és beprogramozza a célállomást. Érintés nélkül. Magyarul egyelőre nem tud, és nincs is remény arra, hogy valamikor megtanul.

Full drága (Oldaltörés)© Autómenedzser
Tesztautómat nagyon megpakolták extrákkal, bevallom, nem bántam. Azt annál inkább, hogy szinte minden jó, ami kényeztet, ellazít, szórakoztat, vagy biztonságomat fokozza – feláras. Egy alapáron 13,919 millió forintos autóban. Intelligens világítás, kanyarodó fénnyel 410 ezer forint. Kulcsnélküli indítás, nyitás, zárás 181 ezer forint. Lengéscsillapítás-szabályozás és testre szabható funkció (Audi Drive Select) 410 ezer forint. Gurulásgátló 15 ezer forint. Elsötétedő tükrök, eső- és fényszenzor 150 ezer forint. Bőr belső kárpit plusz bőrözött kezelőszervek minimum 5-600 ezer forint. Dinamikus kormányzás 295 ezer forint. Elektromos gerinctámasz 78 ezer forint. Variálható hátsó üléssor 58 ezer forint. Húsz hüvelykes könnyűfém kerekek 650 ezer forint. Kiegészítő belső világítás, kilépőfény 56 ezer forint. Háromzónás komfort klíma 170 ezer forint. Sportkormány tiptronic váltófülekkel 77 ezer forint. Elektromosan állítható, behajtható, fűthető, automatikusan elsötétedő külső tükrök 99 ezer forint. Három dimenziós (térképén 3D-s grafikában megjelennek Budapest építészeti remekei – Lánchíd, Budavári Palota, Parlament stb.), hangvezérléses navigációs rendszer DVD-lejátszóval, SD-kártyás hangrendszerrel 720 ezer forint. Parkolóradar, hátul kamerával 135 ezer forint. Rakodócsomag 45 ezer forint. Bluetooth autótelefon 370 ezer forint. Követési távolságot szabályzó tempomat 300 ezer forint. Elektromos panoráma üvegtető 400 ezer forint. Elektromosan állítható, fűthető első ülések 400 ezer forint. Ez így összesen 19,5 millió forint. Kicsit túlzás.

És ez természetesen nem a csúcsok csúcsa. Nincs benne sávtartó asszisztens, holttérfigyelő vagy csúcshifi. Az intelligens vezetéstámogató rendszerek közül a távolságtartó tempomat kiváló hosszú autópályás utazásokkor, de akkor is, ha figyelmetlenül túl közel megyünk az előttünk haladó járműhöz, ilyenkor piros figyelmeztető jelzés villan fel.

© Autómenedzser
Hathengeres motorja kifinomult, igazi erőmű. Játszi könnyedséggel mozgatja a formás és arányos, kupészerű kasztnit. A legpörgősebb éjszaka utáni bágyadt kómából is felébreszt az az indulat, amellyel a háromliteres vas felhördül, kipufogóját szépen hangolták, az erőteljes gázfröccsökre ércesen karaokézik. Az S-tronic hét fokozatú duplakuplungos váltója tökéletesen összebarátkozott a V6-os dízelmotorral: finoman és gyorsan vált, a kormány mögötti váltófüleket nem használtam.

Hét-nyolcszáz kilométeres hatótávolsággal számolhatunk, a 240 pacinak van étvágya, a 350 kilométeres használat során, főként városban, 10,6 liter gázolaj-fogyasztást mértünk 100 kilométerenként.

Sportfokozatra nincs is szükség, a műszerfalon csak választanunk kell, milyen autót akarunk vezetni: kényelmes örömautót (comfort), vagy száguldó, fújtató fenevadat (dynamic), netán magunk akarjuk szoftveresen hangolni (individual), vagy rábízzuk magunkat az ingolstadti mérnökökre (drive select – automatic fokozat). Az eddig kipróbált Audik közül ebben érezhető leginkább a drive select variálhatósága, hisz ez alapjaiban nem egy sportos autó, mint amilyen az A5 vagy az A4. A legjobb persze a sportos dynamic üzemmód, ilyenkor felkeményedik a dinamikus kormány, felpörög a motor, érzékenyebb lesz a gázadásra, az S-tronic váltó pedig sportprogram alapján dolgozik, a futómű feszesebb lesz, pattogósabb.

Az autó egyik fájó pontja, hogy falábú, hiába a variálható lengéscsillapítás, pattog és merev a futómű. Ebben persze a 20 hüvelykes felnik és a peres 255/45 R20-as abroncsok is ludasak. Nem tökéletes a motor rezgéscsillapítása sem – ez már csak kötekedés – fehér fal előtt, vagy forgalomban egy furgon mögött zavaróan vibrál a LED-es lámpa, illetve a xenon visszatükröződése.

Csomagtartója csak papíron hatalmas, első ránézésre szűkös, ám kiválóan variálható. A hátsó üléspad 10 centis hosszban osztottan tologatható előre és hátra, a Q7-esből és a kombikból ismerős rögzítőhálók és sínek segítik a pakolást, és a vészkerék körül is van pár hasznos rekesz. Az utasok kényelmét szolgálja a sok parkolóhely és a négy pohártartó is. Hátul is fejedelmi a helykínálat négy személy számára, de öten is elférnek. A lábtér hatalmas magam mögé beülve.

A terepet messze elkerültem, rossz úton és földúton zokszó nélkül halad, sárban, hóban szenved a peres gumikkal. A kátyúkon és az úthibákon könnyedén átgázol, semmilyen terepjáráshoz szükséges berendezést nem tartalmaz, az egyetlen lejtmenetvezérlő kivételével. Ám, mivel terepre úgysem megyünk vele, ez is fölösleges.

B. Cs.
Autómenedzser


Műszaki adatok (Oldaltörés)


Audi Q5 3,0 TDI
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 2967
Környezetvédelmi besorolás EURO 5
Max. teljesítmény lóerő240 lóerő 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 500 Nm 1500-as fordulaton 
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2807
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4629 / 1880 / 1653
Csomagtér540-1560 liter
Saját tömeg (kg) 1968
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 225
Gyorsulás 0-100 km/h (mp)6,5
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Vegyes7,5
Országúti6,6
Városi9,2
Tesztfogyasztás10,6
CO2 kibocsátás (g/Km) 199
ÁRA A tesztautó ára kb. 19,5 millió Ft, 
alapára ezzel a motorral 13,919 millió forintautomenedzser.hu Autó

Audi S5 – Vezettük a bugyborékoló ördögöt

Az Audinál gondoltak egy nagyot, munkára fogták Walter de’Silvát és megrajzoltatták vele a legizgalmasabb talján-német kupét. Az A5 angyali szépségét, az S5 ördögi sportosságát a Garda-tó szerpentinjein éltük át.

hvg.hu Autó

Audi-teszt: a kupék királya

Az Audi A5 nem a takarékos kedvű nyugdíjasok autója, hanem az ifjú titánoké, akik úgy hajszolják a tőkét, mint ahogy az élvezeteket. E két tevékenység között szeretnek autókázni, ebben partner az A5 és társ a bivalyerős dízelmotor.

hvg.hu Autó

Kaszálni fog a Q5-tel az Audi - vezettük

Nagy reményekkel indul harcba az Audi új SUV-ja. Az első benyomások alapján a gyártó nagyot kaszálhat a piacvezető X3-as, a frissen megismert Mercedes-Benz GLK és még az idén várható Volvo XC60 mellé befurakodó szépséggel.

hvg.hu Autó

Audi S8: rálépünk a gázra, bedugul a fülünk

Remegő inakkal, félve és büszkén ültem be az autózás, az autóipar egyik csúcsának számító remekműbe, az Audi S8-asba. Kevés autó tudja azt, hogy ha rálépünk a gázra bedugul a fülünk, miközben gyakorlott kezecskék masszírozzák a derekunkat. Mellette a miniszterelnöki A8-as fapados cégautó.

hvg.hu Autó

Vezettük az Audi A4 kombit

Igazi vérátömlesztésként pezsdíti fel a piacot az ötödik generációs A4 Avant megjelenése. A limuzinból eddig 60 ezret értékesítettek, a kombiérzékeny Németországban ennek sokszorosát remélik eladni az Avantból. Ibizán vezettük az arányos szépséget.

hvg.hu Autó

Jó az új Audi-kombi, de én megvárnám a Q5-öst

Az Audi A4 szinte tökéletes autó, nála jobb csak a kombi lehet. Mindaddig így gondoltam, amíg nem találkoztam a Q5-tel. Ha viszont a kategóriában maradunk, a presztízs puttonyosok közül a legjobban ez kellene.

hvg.hu Autó

Audi teszt: elhisszük neki, hogy erős

A TSI-motorok megalapozták a VW-csoporton belül a kis térfogat, nagy erő trükköt. Itt az ideje a kis TFSI-mociknak. Az A3 Sportback nem csak ebben első.

hvg.hu Autó

Audi A6: Biznisz tu biznisz

Sokáig nem értettem, miért az Audi A6 a kategória etalonja, politikusok, üzletemberek kedvenc autója, a megbízhatósági listák éllovasa. Most már tudom.