szerző:
hvg.hu

A LeasePlan flottaüzemeltető hazai leányvállalata nyilvánosságra hozta járműparkjának fogyasztási adatait. Az eredmények nem meglepőek, az autók többsége jóval többet fogyaszt a gyártók által megadott adatoknál.

A LeasePlan a teljes hazai gépjárműflottáján elvégzett vizsgálata során 50 különböző típusú személygépkocsi, 5 egyterű illetve szabadidő autó és 10 haszongépjármű fogyasztási adatait elemezte. Mindegyik gépjárműből valós használat és esetenként több éves futás mellett folyamatosan gyűjtötték az adatokat és típusonként külön-külön elemzésre kerültek a különböző motor- és erőátviteli megoldásokat tartalmazó alfajták is.

A vizsgálat legfontosabb következtetése, hogy a különböző méretű és fajtájú motorokkal szerelt gépkocsik, szinte kivétel nélkül többet fogyasztottak átlagosan, mint az ECE 99/100 standard alapján várható volt (ezt az autógyártók kísérleti és nem valós tapasztalatok alapján adják meg). Itt vélhetően megmutatkoznak a valós használati szokások és a szabványok által felállított kritériumok közötti különbségek is. Esetenként a gyakoribb városi használat és ezen belül is a dugók miatti gyakoribb megállás és elindulás, valamint a vezetői szokások eltérősége jelentős fogyasztáson belüli különbségeket eredményezhetnek.

Tíz százalék alatti eltérés mutatkozott az alábbi típusoknál: Audi A4 1,6; Audi A4 2,0 TFSI quattro; Ford Fusion 1,4; Ford S-Max 2,0 TDCi; Mazda6 2,0 CD; Opel Combo 1,3 Dt; Opel Vectra 1,8; Renault Mégane 1,4 16V; Saab 9-3 1,9 TiDS; Skoda Fabia 1,4 16V; Skoda Octavia 1,6; Suzuki Swift 1,3 GLX; Suzuki Wagon R+ 1,3 GC; Toyota Avensis 2,0 VVTi; Toyota Hiace 2,5 D-4D; Toyota Hilux 2,5 D-4D DoubleCab; VW Golf 1,6; VW Jetta 1,6; VW Passat 1,6 FSI; VW Passat 2,0 FSI; VW Sharan 2,8 V6; VW Transporter 1,9 PD TDI Duplafülke.

Huszonöt százalék fölötti eltérés mutatkozott: Audi A4 2,0 PD TDI; BMW 318d; Ford Transit LWB 2,2 TDCi; Mercedes-Benz C200 K; Toyota Avensis 2,2 D-4D. 
 
Részletes fogyasztási adatok, eltérések literben és százalékban az Autómenedzser.hu autós portálon.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!