szerző:
hvg.hu

Január 4-én éjfélkor zárult le a szavazás, amelyen olvasóink eldönthették, hogy 2009-ben az Autómenedzser.hu autós portálon kipróbált autók közül melyik az év tesztautója. Idén nyolc kategóriában - üzleti autó, cégautó, egyterű, prémium autó, kisautó, élményautó, terepjáró, zöld autó - szavazhattak. 12 ezer szavazatot kaptunk, a legtöbben a BMW 3-ra voksoltak.

A versenyt negyedszerre hirdettük meg. 2006-ban a Subaru Legacy, 2007-ben a Citroen C4 Picasso, 2008-ban a Lexus LS 600hL kapta a legtöbb szavazatot. Idén minden korábbinál több márkát és autót tettünk próbára, vezettünk városban, országúton, autópályán, belföldön, külföldön, versenypályán és terepen. Modellpalettánk korántsem teljes, 2009-ben olyan márkák maradtak ki, mint a Suzuki, a Mazda, a Hyundai vagy a Ford.

Azokat az autókat vonultattuk fel, amelyekről a hvg.hu, illetve az Autómenedzser.hu oldalain tesztet jelentettünk meg. Nem vettek részt a szavazásban a különböző típusok belföldi, illetve külföldi bemutatói, pár kilométeres menetpróbái, így nem lehet voksolni a nemrég bemutatott Opel Astrára, BMW X1-re, Honda FCX Clarity-ra, a Wiesmann MF5 GT-re, a Peugeot 308 Hybride-re vagy a december elején kipróbált Chevrolet Sparkra.

Játékunk szubjektív ítéletekre adott lehetőséget, a szavazás végeredménye a hvg.hu és az Autómenedzser.hu olvasóinak véleményét tükrözi. Az autókra december 14. és január 4. között lehetett szavazni. A játékot terveink szerint minden évben, az adott évben kipróbált tesztautók részvételével megismételjük.

A legtöbb szavazatot szerzett autók tízes listájában öt japán, három német, egy olasz és egy cseh autó kapott helyet, a Toyota három, a Honda két típusa is bekerült.

Top 10
1. BMW 320xd/330xd touring (1004 szavazat)
2. Toyota Avensis/Wagon (703)
3. Honda Accord Tourer (563)
4. Toyota Verso (508)
5. Opel Insignia Turbo / Sports Tourer (484)
6. Toyota Prius (447)
7. Skoda Octavia/Dual (440)
8. Volkswagen Polo (397)
9. Alfa Romeo 159 SW (391)
10. Honda Jazz (330)

Kategóriagyőztesek és részletes adatok az Autómenedzser.hu autós portálon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!