szerző:
MTI

A mosonszolnoki visszapillantó-tükör üzem tulajdonosa, az indiai SMR cégcsoport gyárat épít Mosonmagyaróváron.

Az évente 7,5 millió személygépkocsivisszapillantó-tükröt előállító üzem első fázisban 250 embernek ad munkát, éves árbevételét 85-100 millió euró között becsülik - mondta Takács Ferenc projektmenedzser az MTI érdeklődésére a szerdai alapkőletételen. A mosonszolnoki üzem kapacitása szűknek bizonyult, ezért 15 ezer négyzetméteres csarnokot emelnek a Tebodin Kft. tervei alapján a Mowin ipari parkban megvásárolt mintegy 30 ezer négyzetméteres területen. A csarnok terveinek érdekessége, hogy az európai és az indiai építészeti elveket ötvözik. 

A csarnokban világszínvonalú technológiát telepítenek. Az új gyár megépítése révén megduplázódik az SMR (Samvardhana Motherson Refletec) magyarországi üzemeinek kapacitása. Az új üzem termékeit az európai autógyárak és azok magyarországi leányvállalatai számára szállítja majd, így egyebek között a magyarországi Mercedes gyár beszállítója is lesz. 

A dolgozók 30 százaléka mérnökként és szakmunkásként, nagyobb hányaduk betanított szerelőként tevékenykedik. A beruházást 2011 áprilisában adják át, a létszámot a későbbiekben 400-ra emelik. Az illetékesek az MTI-nek a mosonmagyaróvári invesztíció összegére irányuló kérdését azzal hárították el, hogy anyacégüket Indiában jegyzik a tőzsdén. 

Az indiai hagyományok szerinti ceremónián Botos Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében hangoztatta: a kormány fejlesztéspolitikájának irányait meghatározó Új Széchenyi Terv kitörési pontként fogalmazza meg az autóipar és beszállítóipar körét, az innovatív vállalkozások körét, továbbá a munkahelyteremtést. Ezeket a célokat szolgálja a mosonmagyaróvári beruházás - tette hozzá a helyettes államtitkár. 

Szabó Miklós polgármester annak a reményének adott hangot, hogy az indiai beruházás vonzerőt jelent további cégek letelepedéséhez a MOWIN parkban. Az SMR mosonszolnoki gyára is folytatja a termelést, ahol ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. A tulajdonosok Mosonszolnokon is újabb fejlesztéseket terveznek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!