szerző:
MTI

Miközben Európában zsugorodott az új autók piaca szeptemberben, Magyarországon nőttek az eladások az előző évhez képest.

A JATO Dynamics autópiaci információkat nyújtó cégcsoport szerdán ismertetett adatai szerint Európában átlagosan 9,1 százalékkal estek vissza az autóeladások szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest elsősorban az új autók vásárlását támogató kormányzati programok kifutása miatt. Ezzel szemben Magyarországon éves bázison 10,57 százalék bővülést regisztrált a vállalat. 

Az első kilenc hónap eladásait tekintve viszont Magyarország rosszabbul áll, mint Európa egésze: itt több mint 33 százalék volt a visszaesés a tavalyi első kilenc hónnappal összevetve, miközben Európában átlagosan mindössze 3,2 százalék volt a csökkenés. Az európai újautó értékesítések tradicionális fellegvárainak számító Anglia, Franciaország, Németország és Olaszország még mindig szenvedi a válság negatív hatásait és 2010 szeptemberi számaik egytől-egyig alulmúlják a tavaly szeptemberi értékesítési eredményeiket. 

A nyugati trendekkel ellentétben a legtöbb kelet-európai és balti piac visszatért a növekedés pályájára, bár a 2009-es bázis számok igen alacsonyak, ugyanis ezek a piacok a tavalyi év hasonló időszakában érték el a válság mélypontját. A modelleket tekintve a Volkswagen Polo az egyetlen top 10-es szereplő, mely a mai csökkenő trendek ellenére is növekedést tudott elérni szeptemberben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Biró Csongor Autó

Autópiac: Magyarország még mindig sereghajtó

A JATO Dynamics legfrissebb jelentése szerint augusztusban tovább csökkentek az európai új autó eladások. Az országok között Magyarországnak a legnagyobb a lemaradása a tavalyi eladásokhoz képest.

Autó

Öregek a magyar autók, de nincs veszély

Tömeges autócserére lehet égető szükség néhány éven belül Magyarországon, több mint hárommillió elöregedett autó rója a magyar utakat – derül ki az Ernst & Young autóipari jelentéséből. A régiós tanulmány arra is rámutat, hogy az egy főre jutó autók számában is van még fejlődési lehetőség Magyarországon.

Heimer György Autó

Kínlódik a magyar autópiac

Egyik végletből a másikba csúszik a magyar autópiac. Korábban a nyakló nélküli hitelezés, ma a flottavásárlási módi torzítja a keresletet.