szerző:
Biró Csongor

Kényelmes vagy dinamikus? Luxusautó vagy sportkocsi? Nehéz kérdések. Leginkább kényelmes sportkocsi, dinamikus luxusautó a legillendőbb meghatározása a tesztelt 320d Coupé gazdagon felszerelt változatának. Olyan autó, amelyért a nyálunkat csorgatjuk, megvenni azonban soha nem tudjuk.

Idén tavasszal életciklusa felénél a bajorok gatyába rázták a hármas kupét. A legszembetűnőbb változások az autó orrát érintették: újak a lámpák, a vesék a hűtőn hangsúlyosabbak, megváltozott a rendszámtábla alatti légbeömlő, nagyobbak a visszapillantók, élesebbek a törésvonalak és megújult a hátsó lámpatest, amely a tesztautónkban LED-es fényforrást kapott.

Nagyon szép autó a hármas kupé, az ember nem is gondolná, milyen tágas. Hátul kényelmesebb benne ülni, mint a limuzinban, igaz, ebben a bőr fotelek is közrejátszanak. A ki- és a beszállás már körülményesebb, de ha egyszer beszálltunk, nem nagyon akarunk kiszállni. A finom bézs bőr hangulatát rontják a fabetétek. A vezető- és az első utasülés elektromosan állítható, sofőrülése memóriás.

©

Sportos felépítésben felülmúlhatatlan a hármas kupé, még akkor is, ha ezzel a luxussal meghintve, mint ami a tesztautóban körülvett, sokkal inkább az elegáns utazóautó, mintsem vad sportkocsi státuszát tölti be. Kormánya precíz, kellemes fogású, kormányzása jól érzékelhető, hátsókerékhajtásával és szinte tökéletes súlyelosztásával (elöl 51 százalék, hátul 49 százalék), a BMW az egyik legélénkebb autó ebben a kategóriában. A kanyarok élvezete garantált, még akkor is, ha a kétliteres motor ereje a nehéz és merev karosszériában elveszik. Ha pörgetjük, nagyon megy, de aki igazán gran turismós élményekre vágyik, jobban jár a hathengeres dízelekkel, netán a benzinmotorokkal. Tudom, ez szentségtörésnek hangzik, de a 6,8 literes fogyasztás mellett semmi sem szól a dízel mellett. Indulásnál hangos, menet közben is zavaró néha a hang, illetve a kipufogó visszafogottsága.

Ezért lehetett az, hogy elaléltam a BMW kényeztetésében, és sokkal inkább luxusautóként vezettem, csak kikanyarodáskor és körforgalomban pendítettem meg a béemvés húrokat. Olyankor kizökkentem a nyugodt valóságból, de a bőr kényelme, az automatikus váltó higgadtsága és az ülésfűtés simogatása újra visszaküldött a gazdagok kómás állapotába.

Fényorgiája lenyűgöző, angyalszemei hideg fehér fénnyel világítanak, a BMW 3-as Coupé éjszaka az alapfelszereltséghez tartozó bixenon tompított és távolsági fényszórójával, kanyarlámpáival, nappal pedig menetfényeivel vonzza magára a tekinteteket. Mindezt energiatakarékosan teszi.Hátul 100 LED izzik. Az automatikus távfény megkönnyíti az éjszakai autózást, országúton, autópályán magától felkapcsolja a hosszú fényt, de amint autót észlel a kocsi látóterében, vagy közvilágításba botlik, azonnal tompítottra kapcsol át.

[[ Oldaltörés (Keveset fogyaszt) ]]

A fékenergia-visszanyerés – amely a BMW EfficientDynamics technológia egyik eleme – a fékezés közben létrejövő energiát az akkumulátor töltésére fordítja. A megfelelő időben történő sebességváltás üzemanyagot takarít meg. A BMW EfficientDynamics rendszerhez tartozó sebességváltásra figyelmeztető jelzés megmutatja az adott pillanatban leggazdaságosabb sebességfokozatot. A takarékos üzemmód része az elektronizált kormányzás is. A hagyományos szervokormányzás hidraulikus pumpája állandóan működik, így teljesítményt von el a motortól. Az elektromechanikus szervokormány ezzel szemben csak olyankor lép működésbe, ha szükséges, vagyis amikor a vezető kormánymozdulatot hajt végre.

Motorja az új 5-ösben debütált 20d, 184 lóerős, maximális forgatónyomatéka 380 Nm. Kiváló motor, sportfokozatban vadul autózhatunk, de a dugóban is kényelmesen poroszkál. Ha elkerüljük a várost, hat liter alatti fogyasztással számolhatunk nyugodt tempóban. Ha odapörkölünk neki, és a városban araszolunk is, hét literre ugrik az átlagfogyasztás. Az nem sok egy 184 lovas, automata kupétól. A 800 kilométeres tesztelés során vegyes üzemben (városban, országúton, autópályán használva) 6,8 literes átlagfogyasztást mértünk. Start-stop rendszerrel az automatikus váltóval szerelt változat nem társítható, az ötös BMW-ben találkozhatunk ezzel a párosítással először.

©

Nem is gondoltam volna, de ez a BMW öregít: arra késztet, hogy megfontoltan, óvatosan vezessek, magas üléspozíciót állítsak be, ne a hátsókerékhajtás hozsannázásával töltsem az időt, és a rádiók közül száműzzem a fiatalos adókat, helyette Klubrádiót, Sztár FM-et, Bartókot hallgassak. Az élet szépségein merengve élveztem minden pillanatát az autónak, és munkám gyümölcseinek, örültem annak, hogy élek és hogy ilyen körülmények között utazhatok. Kissé szánalmas, de igaz.

Az utakon kevés új hármas kupét látni, azokat többnyire nők vezetik és többnyire 20d motorral választják. Elég nekik a 184 lóerő, az autó szépsége fokozza szépségüket. Ez nálam nem így volt, én szerettem volna fokozni a csúfságomat még néhány hengerrel és pár száz lóerővel.

Az egyetlen hiba, amit az autónak felróhatok, az a Bluetooth-kapcsolat sokszori váratlan hibája, amely a legjobb beszélgetéseket szakítja félbe.

Meglepő felismerésre jutott az egyik kollégám, amikor epekedve simogatta az autó szexis idomait. Az első sárvédők bizony műanyagból vannak. Bármilyen hihetetlen is egy 16,5 milliós autónál, igaz. Először alumíniumra gyanakodtam, de utánanéztem, és egy amerikai töréstesztvideón láttam, ahogy csillámokra hullik szét a karosszériaelem. Végül is nincs sok szerepe, az ütközés energiáját más alkatrészek nyelik el. Az alumínium könnyebb, de sokkal drágább – gondolom, ezért választották ezt a megoldást.

Szép, takarékos, drága – mindezekre nem fogok emlékezni tíz év múlva, de arra igen, hogy ebben az autóban robotkar tette kezünkbe a két első biztonsági övet. Néha reménykedtem, hogy meg is masszíroznak, de nem tették.

A tesztautónk extravagányságáról ötmillió forintos extracsomag gondoskodott: a fényezés 250 ezer, a dinamikus csomag 500, a komfort csomag 400, a bőr 450, az automatikus váltó 650, az elektromos ülés 400, az ülésfűtés 100, az állóhelyzeti fűtés 400, az elelktromos üvegtető 320, a profi navigáció 850, a Bluetooth 230, a hifi 170 ezer forint. Kerekítve, osztva, szorozva a 11,417 milliós indulóárból így lesz könnyedén 16,5 millió.

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Biró Csongor Autó

Marad autó, vagy iPhone alkalmazás lesz a jövő BMW-je?

Az ember hajtotta autók ideje lassan lejár. Ebben bíznak a BMW mérnökei is, akik 22 új, illetve tovább tökéletesített fejlesztéssel próbálják a felgyorsult technikai fejlődés trendjeit meglovagolni, illetve új utakat törni a jövő dzsungelében. Betekintve a következő generációs BMW-k kulisszái mögé nem tudtam eldönteni, hogy a BMW megmarad egy autómárka, vagy inkább az iPhone egy bonyolult alkalmazásává válik.

Biró Csongor Autó

BMW 320d teszt: mit kezdjünk egy zöld BMW-vel?

Összeegyeztethető a hátsókerékhajtás, az izmos és nyomatékos motor, a széles kerekek, az angyalszem, az ültetett karosszéria és a takarékosság fogalma? Igen, amennyiben egy BMW 320d EfficientDynamics Edition autóról van szó. És vajon mi lett a vezetési élménnyel?

Biró Csongor Autó

BMW Z4 teszt: mint egy jóllakott milliomos

A BMW Z4 ünnepi ékszer. Nem alkalmas viselet a mindennapokon, de az ünnepeket szebbé varázsolja. Gyönyörű és feltűnő, egyedi és utánozhatatlan. Hogy a látvány ne legyen múló öröm, arról a klasszikus BMW vezetési élmény gondoskodott. 204 lóerő pont elég egy roadsterben.