Három új motort készítenek majd Szentgotthárdon

2010. november 12., péntek, 12:43
Szerző:


Címkék: ; ; ;

A következő hónapokban feszített munkát követel a szentgotthárdi Opel gyárban elhatározott 500 millió euró értékű fejlesztés végrehajtása, miután a bejelentés csúszott, de a bővítés 2012 végére kitűzött határidejét nem tolták ki - közölte Solt Tamás, a General Motors Powertrain Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az építés az engedélyezési eljárásnál tart, de már zajlik az új motorcsalád gyártásához szükséges, világszínvonalú berendezések kiválasztása, tesztelése. A bővítéshez egy új, 30 ezer négyzetméteres csarnokot is meg kell építeni, amelyhez a terület a gyár tulajdonában van a szentgotthárdi ipari parkban. A fejlesztés további hosszú évekre megalapozhatja a szentgotthárdi Opel gyár jövőjét - fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.      

A tervek szerint három teljesen új motortípus gyártása kezdődhet meg 2012-ben Szentgotthárdon, amelyeknek lesz kisebb, 1500 köbcenti alatti benzines, 1500 köbcenti feletti benzines és diesel változata is. Mindez olyan korszerű gyártósorokon készül majd, melyeken több típus azonos komponensét is meg lehet munkálni, illetve szerelni. A termelés teljes  felfutás 2015-ig tart, addigra 800 fővel növelik a létszámot fokozatosan, a gyár termelési kapacitása pedig évi 500 ezer motorral nő. Az igazgató elmondta, akkor tud hivatalos tájékoztatást adni arról, hogy a magyar állam mekkora összeggel támogatja majd az Opel szentgotthárdi gyárában zajló beruházást, ha a kormány döntése után azt az Európai Unió is jóváhagyta. 

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 21-én azt mondta, hogy a kormány október közepén dönt a támogatás mértékéről, amely számításuk szerint négy év alatt megtérül. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban kiadott közleménye szerint a támogatás várhatóan 7,5 milliárd forint lesz. Döntés azonban még nem született.  Solt Tamás arra a kérdésre, hogy a várható kormányzati támogatáson kívül milyen érvek támasztották alá azt, hogy éppen a szentgotthárdi gyárat fejlesszék, elmondta: szerinte elsősorban az ott dolgozók szaktudásának, megbízható és pontos munkájának, valamint a még mindig alacsony működési költségeknek köszönhető a döntés, amelyhez természetesen hozzájárult az is, hogy nem kell egy teljesen új gyárat építeni, olcsóbb a már meglévőt bővíteni. 

Solt Tamás elmondta, most nincs kihasználva a gyár 460-500 ezer darabos kapacitása, jelenleg csak 217-218 ezer darab motort gyártanak és még mindig négynapos munkarendben dolgoznak. Kilátásaik azonban okot adnak az optimizmusra, hiszen a jelenleg gyártott Family 1-es motorokat is fejlesztik. Ezeknek a motoroknak jövőre tíz újabb verzióját vezetik be, amelyek között alternatív üzemanyagos variánsok is lesznek. A szóban forgó a motorok nem mind Európában jelennek majd meg, hanem várhatóan a tengeren túli piacokra is egyre többet szállítanak belőlük.


Petrov szenvedésre készül a DTM-es Mercivel

2014. április 02., szerda, 13:30

Meglestük a DTM-et a Hungaroringen

2014. március 31., hétfő, 22:30


Három új motort készítenek majd Szentgotthárdon
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
Közlekedés

Karambol volt az M7-esen

2014.04.16., 19:35 

Karambolozott két személyautó az M7-es autópályán, Martonvásár közelében. Az egyik gépkocsi az árokba borult, a mentés alatt forgalomkorlátozásra lehet számítani - értesült a HavariaPress.


Nagy füst miatt kellett lezárni a 4-es főutat

2014.04.16., 19:14 

Veszélyesre csökkent a látótávolság egy avartűz miatt, ezért le kellett zárni a 4-es főút egy szakaszát.


Ötven autó csúszott egymásba egy jeges osztrák autópályán

2014.04.16., 15:36 

Heves jégeső előzött meg egy komoly balesetet Sank Pölten közelében. Ötven autó csúszott egymásba, és tizenegy ember sérült meg.


Hatalmas a dugó az M1-esen Budapest felé

2014.04.16., 14:18 

Bicskénél térjenek le az M1-esen Budapest felé autózók – ezt javasolja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldala, miután a herceghalmi lehajtótól öt és fél kilométer hosszú kocsisor vesztegel a sztrádán.


Érdemes vigyázni, ma is nagyüzemben dolgoznak a traffipaxok

2014.04.16., 12:04 

Átfogó sebességellenőrzés zajlik Európa-szerte.

még több hír  
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X