szerző:
Biró Csongor

Ha a realitások szilárd talaján állunk, nincs különb autó a Skoda Octavia RS-nél: izmos benzinmotor, látványos külső, kényelmes belső, biztonságos és megbízható működés, csipetnyi vezetési élmény – mindez baráti áron. Ezúttal hosszú úton tettük próbára, fagyban, jégben, hóviharban, lehetetlen küldetésként átmásztunk vele a didergő Hargitán is.

Más terveim voltak, egy összkerékhajtású kocsival akartam áthágni az erdélyi kapaszkodókat. Tudom, nevetségesen hangzik - ezt megerősítették mások is a gépjárműiparban -, hogy az autós újságírók egy része elszokott az autóvezetéstől. Ha esik az eső, netán a hó, már egyből 4x4 után kiáltanak, sóhajtoznak az ónos esőben és az első hóesés után áruházak parkolóiban kínlódnak a hólánccal. Én is az anyámasszony katonái közé tartozom, így meglehetősen fájt, amikor megtudtam, egy 200 lovas széles gumis, leültetett Octaviával vágok neki a 750 kilométeres útnak. Még azt is elfelejtettem a sokk hatására, hogy ez a kedvenc autóm. Ha korábban bárki megkérdezte, milyen autót vennék magamnak, ha megtehetném, ez az RS mindig ott bujkált a lehetőségek között. Valahogy olyan reálisnak tűnik, minden szempontból.

Aztán az istenek is ellenem esküdtek, bő havat jósoltak a meteorológusok indulásom napjára, ami be is jött: a leghidegebb és leghavasabb napon vágtam neki, félő volt, hogy elakadok. Lassan feloldódott a kapcsolatom a kocsival, és rájöttem, ha nem is 4x4-es az RS, de öröm vezetni (persze ezt tudtam fagyos viszonyunk előtt is, a nemzetközi bemutatón versenypályán is teszteltük). Szolnok után már a takarítatlan belső sávban előztem a sort, csak a rendületlenül szaporodó kátyúkat kellett kerülgetnem.

©

A Királyhágó meg sem kottyant, szép lassan csúszásmentesen teljesítettem a durva szerpentineket. A hóesésben nem vettem észre az ákosfalvi rövidítést (ami sokak szerint nem is rövidebb időben, de elkerüli Vásárhelyt), így még a Koronkával is megküzdöttem. A legdurvábbnak a Korond és Farkaslaka közötti Kalonda-tető bizonyult. A jeges havas úton nehéz volt megtartani a Skodát sötétben, sűrű hóesésben, amelyhez köd is társult. A Nagy- és a Kis-Küküllő vízválasztója nem fekszik magasan, csak 845 méteres, de annyira kiszámíthatatlanok a kanyarjai, hogy a szívem a torkomban dobogott. Ezek után a Cekend és a Tolvajos-tető gyerekjáték volt, a Lobogónál még egy korty friss borvíz is belefért az esti repertoárba. Hóláncra nem volt szükség, erős lélekjelenlétre annál inkább, meg arra, hogy ne vállaljak be túl sokat. Nem kell hősködni, ha a Dacia bírja, hadd előzzön, nekem jó itt a Roman teherautó mögött – nyugtattam magam. Így aztán nem csodálkoztam, amikor az 1900 kilométeres tesztelés végén 7,5 literre jött ki az átlagfogyasztás. Pedig városban 11-12 litert is jelzett a fogyasztásmérő.

Vannak gyenge pontjai az autónak, hármat találtam: a kormány túl nagy, a kormányzás túl indirekt, nem elég közvetlen. A futómű keménységét lehet élvezni, amit kifogásolnék, az a turbómotor vérszegénysége alacsony fordulaton, jobban szeretem a kettős feltöltésű motorokat. A motor és a kipufogó hangjával sem voltam megelégedve, a hátsó szárny és a LED-füzér, a nagy kerekek hiába hirdetik, hogy sportos autóban ülünk, nem halljuk. Nagyon nyomni kell a gázt, hogy életre kelljen.

A kétliteres turbómotor pörgetve nagyon vad, a DSG-váltó is csak sportfokozatban tereli versenypálya-hangulatba a vezetőt. A kellemetlen időjárás miatt nem hajtottam gyorsan, de azért autópálya-tempóval is haladtam, sőt fölötte is. 130 kilométer/órás sebességnél 3000-et, 160-nál 4000-et, 180-nál 4200-at, 200-nál 5000-et forog a főtengely. Előzni könnyű, szépen gyorsul a kocsi, kézzel is válthatunk, de az igazi brutalitását sportfokozatban mutatja meg az autó, ilyenkor megjön a hangja is, miután csak 3000-es fordulatnál kezd följebb váltani. A kickdown funkció érezhető, hatvannal hatosban poroszkálva nyomunk egy padlógázt, a pedál csattanására felüvölt a motor, kettesbe visszavált az automatika, kilő a gép.

 

©

Nagy hóban is könnyedén kapaszkodik az Octavia, néhányszor kikapcsolt ESP-vel indultam, hogy megkönnyítsem a dolgát. A hóval, jéggel telement a kerékjárati dob, így minden bekanyarodás erős hanghatásokkal, félelmetes csikorgással járt. Eleinte féltem, hogy megsérül valamilyen alkatrész. Örültem, hogy nem kell a hólánccal bajlódnom, mert egy papírlap sem fért be a kerék fölé.

A beltér kényelmét jó minőségű és gyorsan létrehozható Bluetooth-kapcsolat tette teljessé, még a szöveges üzenetek megjelenítésére is képes a rendszer. Az sms-ek a műszerfali kijelzőn olvashatók, ha fontosak, egy két mozdulattal a kormányról is a telefonunk memóriájába menthetjük. A telefont távoli SIM-módban használja, így a telefonunk adataihoz nem férünk hozzá, amíg aktív a kapcsolat. A bútorzat visszafogott, csak a sportos ülésekbe varrt RS-jelzés, az alumínium pedálok, a 270-ig skálázott kilométeróra, az egyedi kormány és az indításkor körbeszaladó fehér óramutatók jelzik, mit is tud valójában az autó.

Tesztautónk már 19 ezer kilométert futott, hibát nem találtam az erőltetett teszt során, nem nyikorgott, nem kattogott semmi, minden a helyén volt és minden működött, pedig ahogy láttam a szervizkönyvben, még nem esett át a 15 ezres szervizen. Az hogy cégautónak és családi autónak igen kedvelt, sokban köszönhető annak, hogy öten kényelmesen utazhatnak benne és csomagtartóját sok kombi is megirigyelné.


Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon, ahol most üzemanyagot nyerhet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Biró Csongor Autó

Skoda Octavia 1,6 dízel teszt: optimális cégautó

A környezetvédelmi kényszer és az unió nyomására lépett a VW-csoport, amikor bevezette modelljeiben az 1,6-os turbódízelt. Az Euro 5 normát teljesítő erőforrás immár az Octaviában is elérhető. Cégautónak kiváló választás, ám motorja hangos, vezetése unalmas.

hvg.hu Autó

Skoda Octavia: majdnem terepjáró

Párizsban mutatta be a Skoda az Octavia szabadidő-változatát, amely tavasszal érkezik a hazai kereskedésekbe. Az Octavia Scout t alaj feletti szabad magassága 40 milliméterrel nagyobb, mint az Octavia Combié, és 16 milliméterrel meghaladja az Octavia Combi 4x4-esét, ezáltal tovább javult a terepjáró készsége, képessé vált a rossz kiépítésű és bakhátas utak gond nélküli legyőzésére is.

hvg.hu Autó

Skoda Octavia RS: vezettük a leggyorsabb Octaviát

Ritka élmény szakadt a magyarok nyakába: szép magyar tájakon tesztelhettük nemzetközi menetpróbán az új Skoda Octavia csúcsmodelljeit, a sportos RS-t és a terepen is hadra fogható Scoutot. Az Octavia RS vezetése már magában is nagyszerű érzés, hát még ha igazi versenypályán kergethetjük a pacikat.

Biró Csongor Autó

Skoda Octavia teszt: 1505 kilométer egy tankolással

Mit tehet az ember, ha kap egy duplán teletankolt Octaviát? Felkeresi Magyarországot, majd ledöbben, milyen szép is a haza. Megtudtam, milyen fárasztó lassan, biztonságosan és takarékosan közlekedni. 1505,2 kilométert tettünk meg egy új, gázos Octaviával, fogyasztási versenyben.