Mazda 6 kombi teszt: örök darab

2011. április 12., kedd, 03:22
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Nyugodt utazásokhoz családi autó, sietős üzleti tárgyalásokhoz ideális cégautó a megújult Mazda 6 kombi. Szép a formája, takarékos és erős a dízelmotorja, a puttonyába minden befér.

Pörgős ez a Mazda 6, a beszoktatás első kilométerei alatt féltem, nehogy nekiugorjon az előttem haladónak. Simogatni kellett a gázpedált, csitítgatni a lovakat, érezte a kocsi rajtam, hogy már egy éve nem mazdáztam. Meséltem neki régi hatosokról, amitől megnyugodott. Elmondtam neki, hogy sokkal jobban tetszik ereje, dinamizmusa, mint a korábban kipróbált tesztautók ritmusa. A hízelgés megtette a hatását, kezes bárányként viselkedett alattam, és kedvező fogyasztással hálálta meg barátságomat. A közel 600 kilométeres tesztelés során vegyes üzemben, tempós országúti szakaszokkal, városi araszolással és autópályás előzésekkel a Mazda 180 lóerős kombija 6,7 liter gázoljata fogyasztott 100 kilométerenként.

Fotó:
24 ezer kilométer volt már a tesztautóban, de ez a kézifék karjának nyugalmi helyzeti lötyögésén kívül nem látszott a kocsin. Kényelmes a Mazda 6, jól tartanak a fűthető ülései (a hátsó ülőlapja rövid), a beltér egyhangúságát vörösen világító műszerek dobják fel. A kormány multifunkciós, sok a gomb rajta, de meg lehet tanulni a kezelését. Az ajtók érintésre nyílnak, gombnyomásra indul a kocsi, igaz, meghagyták a zár kialakítását a kormány alatt. A xenon fényszórók kanyarkövető funkciója kikapcsolható, akárcsak a Volvókban. Emelkedőn dombsegéd könnyíti meg az elindulást. A GTA felszereltség szinte tökéletes business csomag. Két dolgot hiányoltam csupán: napfénytetőt és navigációt.

Tesztautónkban holttérfigyelő rendszer is működött: ha az autó holtterében feltűnik egy autó, sárga LED jelzi a megfelelő oldali visszapillantó házában. Ha veszélytelen a sávváltás, nem történik semmi, de ha veszélyes, villogással és hangjelzéssel figyelmeztet a Mazda. A technikai vívmányok közül leginkább a start-stop rendszert hiányoltam. A dugóban araszolásnál hasznos és környezetkímélő megoldás.

Fotó:

A Mazdánál túlléphetnének már végre a párbeszédes Bluetooth-kapcsolódáson. Négy-öt perces üvöltözés és kölcsönös meg nem értés után ezúttal is sikerült összeköttetést varázsolni telefonom és az autó között, sőt, a telefonom zenéit is a kocsi hangszóróin élvezhettem.

A hangrendszer és a klíma kialakítása a facelift előtti, a Bose hifi kiválóan szól, erősítőjét a pótkerék helyén találjuk – csak defektünk ne legyen… A 400 newtonméteres nyomatékú motor király, jól húz, de hangos. Versenytársaitól emiatt marad el.

A kormány pontos, a váltó rövid úton jár és precíz, futóműve könnyedén javítja az úthibákat (a tököli reptér körüli kátyús úton más autóval 40-50-nel közlekedem, a Mazdával még a 70 sem tűnt soknak), parádésan kanyarodik, szereti, ha sportosan közlekedünk vele. Nehéz kimondani, de örömautó. Az ESP-vel meglehetősen gyakran találkozunk, egy-egy erőteljesebb kigyorsításnál, kikanyarodásnál villog.

Fotó:

Hatodik sebességfokozata hosszú, 100 kilométer/órás sebességnél 1800-at forog a főtengely, 120-nál 2000-et, 130-nál is csak 2200-at. Nem kell túráztatni ahhoz, hogy erőt csiholjunk ki belőle. Autópályán van tartalék, 140-ről rugalmasan ugrik 160-ra, de még ekkor is csak 3000-et fordul percenként a főtengely.

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.


Véleménye van? Ossza meg velünk!

Suzuki SX4 S-Cross teszt: felnőtt a piachoz

2014. április 21., hétfő, 20:59

Szexi csajok a WTCC paddockból - fotók

2014. április 20., vasárnap, 22:20


Mazda 6 kombi teszt: örök darab
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
Közlekedés

Vonattal ütközött egy autó Nagycenknél

2014.04.23., 19:46 

A személyautó vezetője szenvedett könnyebb sérülést abban a balesetben, amely szerda, késő délután történt Nagycenknél, egy vasúti átjáróban.


Beperelték a kómában fekvő Schumachert

Beperelték a kómában fekvő Schumachert

2014.04.23., 18:55 

A kómában fekvő autóversenyző tavaly novemberben okozott balesetet Spanyolországban egy bérelt Audival. Egy motorost lökött fel egy rosszul bevilágított körforgalomban.


Autóba rohant egy motoros Biatorbágynál

2014.04.23., 18:42 

Személyautónak rohant egy motoros Biatorbágynál, a balesetnek két sérültje van.


Belehajtott a húsvéti körmenetbe egy férfi, vizsgálódik a rendőrség

2014.04.23., 17:48 

Négy ember megsérült, amikor egy autós belehajtott a galgahévízi húsvéti körmenetbe, a rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.


BMW-s nő ütött el egy biciklist Zala megyében

2014.04.23., 09:58 

Elgázoltak egy biciklist Bakon, a nőt kórházba szállították.

még több hír  
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X