szerző:
hvg.hu

Az első féléves adatok alapján tartja stabilitását a használtautó-piac, a tavalyi év hasonló időszakához képest pedig növekedésről lehet beszámolni – közölte a Weltauto. A kimutatások szerint nőtt a külföldről behozott autók száma, mivel a hazai kínálat a lassuló újautó-értékesítések miatt csökkent.

Az idei év kezdeti lendülete nem hagyott alább a használtautó-piacon, és a kisebb hullámvölgyeket leszámítva pozitív eredménnyel zárta a félévet az ágazat – derül ki a Weltauto elemzéséből. Az első hat hónap során 210 344 használt autó talált új gazdára, ami 3,7 százalékkal magasabb a 2010-es évhez képest. Ebben az időszakban március és április volt visszaesés az elmúlt esztendőhöz viszonyítva, a többi hónap mind nagyobb forgalmat hozott. Legerősebbnek a május bizonyult, akkor 37 017 gépkocsit írtak át.

A piac javulása láthatóan jót tesz a kereskedőknek is, ugyanis az első félév során 12 százalékkal többen döntöttek úgy, hogy nem magánszemélytől vásárolnak autót. Így elmondható, hogy az összértékesítések közel egyharmada zajlott (65 842 gépkocsi) használt autós cégeknél. Fokozódó érdeklődés mutatkozik az import autók iránt is: a külföldről behozott gépjárművek száma idén június végéig 39,7 százalékkal 8294-ről 11 588-ra nőtt.

A vevők leginkább alsó-közép- és kiskategóriás autókat választottak a január óta eltelt hónapokban, és nőtt az érdeklődés a felső-középkategóriás, valamint az egyterű autók iránt is – közölte a kereskedő cég. A márkák sorrendjében továbbra is az Opel áll az élen 14,56 százalékos összpiaci részesedéssel (30 632  autó; +3,95 százalék). Mögötte második helyen, 11,66 százalékkal az újautó-értékesítésben pozíciót veszítő Suzuki áll (24 530; +0,14 százalék), harmadikként pedig a Volkswagen zárta a félévet 9,14 százalékkal (19 225 autó; +4,01 százalék).

Érdekességként elmondható, hogy a januártól-júniusig terjedő időszakban 16. lett a Lada 3819 átírt autóval, huszonötödikként zárt a Trabant, amelyből 1008 cserélt gazdát, ettől csak három hellyel maradt el a Wartburg 634 kocsival, de még Moszkvicsból is 35-öt vettek, amely a 48. helyre volt elég a száznál is bővebb listán. A luxusautók közül 123 adás-vétellel, 29 százalékos növekedést ért el a Porsche, Ferrariból tíz, Maseratiból pedig öt került új tulajdonos kezébe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!