szerző:
hvg.hu

Egyre több kocsiban van tolatókamera, sőt már most is van olyan Audi, amelyben csak egy kijelző a belső tükör. De mi a helyzet a hagyományos jobb-bal oldali tükrökkel?

Ha a Volkswagen-csoport logikáján keresztül vizsgáljuk a kérdést, akkor nem kizárt, hogy a napjai meg vannak számlálva. A Genfi Autószalonon mutatták be forradalmi koncepcióautójukat, az XL1-et. Ez a minden szempontból egyedi autó alig 0,9 litert fogyaszt 100 kilométeren.

A számtalan technológiai és formai újdonságok tanulmányozása közben feltűnhetett, hogy hoppá még tükre sincs. A visszapillantó kijelzője beköltözött az ajtóba, a kamerája pedig kívül teszi a dolgát. Ha mindent jól kitaláltak, akkor nincs többé holttér – szúrta ki az ügyes megoldást a cardesignnews.com.

A kocsiról azt érdemes tudni, hogy a plug-in hibrid rendszernek köszönhetően a kétüléses kocsi 50 kilométeren keresztül tisztán elektromos hajtással is elboldogul. A kis fogyasztás érdekében a légellenállási tényezője 0,189 Cw értékű, amely a manapság átlagosnak tekinthető 0,25-0,27-es értékkel szemben kimagasló. A másik fontos elem, a tömege is rendkívül alacsony, 795 kilogramm.

©
©