szerző:
Demeter Péter

Kétféle új autóból lehet a nyugati autópályákon autózva feltűnően sokat látni trélereken, amint viszik a kereskedésekbe. Az egyik a Dacia Duster, a másik a Mercedes-Benz CLA. Hogy ez utóbbit nálunk is gyártják külön öröm, de a sikerhez persze ez kevés lenne.

A Mercedes eladásain látszik, bejött, amit szerettek volna. A modellpaletta-frissítésre fogékonyak a vevők. Az elsőkerék-hajtású kis Mercik eladásai szépen beindultak, az elmúlt fél évben megduplázódtak a számok.

A kis Mercedesek vezették fel a nagy változást, hogy a német márka külső dizájnban áttért a „flow”-ra. Minden forma folyik, formálódik. Az egész olyan, mintha selymet dobtak volna a vázra és annak esése kiadja a formát, semmi farigcsálás, semmi vonalzó. A természetes általában esztétikus is, de a CLA-nak nem kell ennyivel beérnie. A forma alaktényezője a szériakocsik közt a legalacsonyabb 0,23-as értékű, még úgy is, hogy az orrán azért ott a hatalmas csillag, hogy mindenkinek az agyába égesse mit lát.

Képgaléria
©

A CLA minden részletében azt hirdeti, amit a magukat progresszívnek tartó fiatalok is képzelnek magukról. Az egész CLA legerősebb része ez a filozófia, amelyet ráadásul nem kellett összepasszítani direkt módón egy konkrét előd hagyományaival. Egy E-osztály, vagy főleg egy S-osztályú Mercedesnél nem lehetett volna ennyire elszabadulni.

A kocsi formáit meghatározó lefelé ívelő vállöv és tetőív, a keret nélküli ajtók, a józan európai szemnek kicsit túlzó, mandulavágású elhúzott hátsólámpák, az összetartó ívek és az elképesztően agyafúrt lámpatest mind hordozzák a progresszivitást. Persze csendben kiszolgálják a felvevőpiacok izlését is. Az eleje nagyon amerikai, a hátulja nagyon ázsiai, az összkép mégis stimmel.

Pedig még csak nem is praktikus minden. A keret nélküli ajtóról például pont a keret hiányzik. Azt szokta meglökni az ember a záráshoz, itt hiányzik valami fix pont. Érdekes apróság az is, hogy az ablak be és kiszálláskor résnyire le, majd felmegy. Az ajtót kinyitva, már inkább a kristályszürke kagylóülések szúrnak szemet. A külön fejtámla nélküli ülés remekül tart, de eléggé behatárolja a kényelmes testmagasságot. A CLA különben sem lesz a nagyra nőtt emberek autója, ahogy elöl a kagylóülés, hátul a tetővonal miatt már 170-es magassággal is folyamatosan simogatja hajunk a kárpitot. Tulajdonképpen a csomagtér még meglepően nagy is a 470 literével. Igaz, inkább lapos és hosszú.

A használhatóságot azért elvárható magas minőségben teljesíti a Mercedes CLA még, ha van pár elsőre szokatlan megoldás. A baloldali, elektromos "kézifékkar", vagy a váltó hátrameneti fokozatának szokatlan kapcsolása – felemel és balra a kettes felé húz –, vagy az irányjelző végéről kapcsolható ablaktörlő. A sokat ragozott „utólag berakott” tabletszerű kijelzőre sincs ésszerű magyarázat, de a működését nem érheti kritika, a vezérlés a tekerőgombbal egyszerű és egyértelmű.

Útnak indulva az 1.6 literes turbós benzinessel, hamar feltűnik, milyen szépen kezd fütyülni a feltöltő 2000 körüli fordulatszámnál. Egyáltalán nem zavaróan, ha valaki rádiózik, nem fogja hallani, de kicsit fülelve jó néha hallgatni. A hatfokozatú váltó, kiegészülve a váltásokra figyelmeztető jelzéssel kényelmesen beosztja a négyhengeres 156 lóerejét és 250 Nm-es nyomatékát. Városban nem forszírozza a hatodikat, a felfelé váltásokra és a visszaváltásokra figyelmeztetések sem érkeznek túl korán. Az alacsony-fogyasztás bajnokságon ugyan nem indulhat majd a CLA a 8,2 literes elért átlaggal, ez úgy tűnik nem volt kiemelten fontos szempont, hogy ebben is megmutassák a világnak.

Képgaléria
©

A kasztniból sugárzó dinamizmust ugyan ezzel a motorral nem adja vissza 100 százalékig a kocsi, de az érzetre is 8-9 másodperc körüli gyorsulással és a szépen elforgatható kerekkel lehet élményautózni. Az alacsony építés és a 18 colos kerekek miatt nagyobb tempónál is kezesbárány a nem túl nehéz (1395 kg-os) autó, de az úthibákon való átdöccenések kemény megpróbáltatást jelentenek ilyen vékony gumikkal.

Akármennyire is belépő a prémium világba a CLA a Mercedes-Benz kötelékébe tartozva gyakorlatilag megkapjuk az összes elsővonalbéli vezetéstámogató és biztonsági rendszert is. A Pre-Safe ránk húzza az övet becsatolás után, az ütközés védelem figyelmeztet, ha nem biztonságos a távolság (Collosion Prevention Assist), a holttér-figyelő a lapos és meglehetősen zárt kasztniban egyáltalán nem jön rosszul.

Tulajdonképpen még a CLA árával is meg lehet barátkozni. A Mercedes-Benz CLA 200-as induló ára adóval 9 millió forint, amit persze azonnal el is lehet felejteni. Jelen esetben 12,5 millió forint a vége, amiből 300 ezer a tolótető, 230 ezer a sávtartó-rendszer és 216 ezer a parkolóasszisztens. Ki lehet húzni egyet és inkább jöjjön egy rendes digitális klíma 204 ezerért. Nyilván egy ilyen rétegautóból nem sok fog mifelénk az utcákon rohangálni, de az, hogy a Mercedes-Benz CLA is a mi autónk, azért sokkal megnyugtatóbb bármilyen országimázs filmnél.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!