szerző:
Demeter Péter

A villanegyedek stílusos élményautójával ajándékozta meg a vastag pénztárcájuakat a Volvo. Sokat kér, de sokat is ad.

A kompaktok terepes változatai eleve furcsa egy család. Amióta a városi kis SUV-ok külön kategóriaként hódítanak, a szerepük még inkább rétegmodellé tette őket. A „country style” inkább egy gesztus a tehetős városiak felé. Olyan különlegesség, amellyel, ha valaki rendelkezik, egy másik klub tagja lesz. Hogy ez a család relatíve mennyire szűk, jellemzi, hogy a Volvo V40 Cross Country-ből tavaly például összesen nyolcvanat adtak el, beleértve az általunk is tesztelt összkerék-hajtású benzinest, amelyből 10 darab talált gazdára nálunk.

A T4-es, a Volvo V40 Cross Country választékból a legkisebb motorral rendelkező, amelyhez összkerék-hajtás rendelhető. Ez, azért is fontos, mert a T4-esek esetében van egy kis kavarás a motorok környékén. T4-esből ugyanis kétféle van. A sima, amely az elsőkerék-hajtásúakhoz van, egy 1.6 literes négyhengeres turbófeltöltésű motor 180 lóerővel. A V40 CC AWD esetében viszont a T4 változat egy 1984 cm3-es turbós, ám öthengeres aggregát. És mindez micsoda különbséget eredményez.

A tesztelt kocsi legérdekesebb része ugyanis az ebből a hajtásláncból eredő karaktere. Ritka manapság az olyan autó, amellyel szemben nem érvényesülnek a prekoncepciók. Nagyjából sejthető mit vár az ember egy Volvótól. Briliáns biztonsági és asszisztens rendszereket, visszafogott, tökéletes ergonómiájú belső teret, többféle értelemben „cool” külsőt és olyan motorokat, amelyek tisztességgel teszik a dolgukat.

Képgaléria.
©

A Volvo V40 a fent említett összetevők háromnegyedében nem is tartogat meglepetést. Hozza a klasszikus kompakt méretet 4370 milliméterrel, a tengelytáv 2646 milliméter, ami feltételezi, hogy hátul sem kell szűkölködni. A csomagtér korántsem parádés, a mérete 324 liter. A belső tér szintén nem meglepetés, itt is a gondosan tervező svéd prémium ipar jelenik meg. A csontfehér belső kárpit persze megint nem a valódi terepes jelleget erősíti, hanem a villanegyedben lakók szépérzékét hivatott kiszolgálni. A mindössze 40 milliméterrel megemelt karosszéria miatt sem fogunk felülről kilógni a kocsifolyamból. Némi biztonságérzetet nyerhetünk a révén, valamint a nagyobb szabad hasmagasság miatt az utcapadkákat lehet majd különösebb óvatoskodás nélkül venni. A biztonsági részt illetően pedig jól ismert a V40-volt az első autó, amelyre még kívülről is jutott légzsák.

A V40 CC AWD-vel virgonckodni a forgalomban viszont váratlanul jobb, mint gondolnánk. Vélhetően az összkerék-hajtáson eloszló nyomaték ehhez a kasztnihoz, ilyen felfüggesztéssel és váltóval valahogy nagyon el lett találva. Önmagában nem rendelkezik semmilyen kimagasló mutatóval egyetlen részletében sem a hajtáslánc és a felfüggesztés, mégis a rendszer annyira kompakt, hogy az átlagnál sokkal jobban produkált.

Az öthengeres motor 300 Nm-es maximális nyomatéka 2700-as percenkénti főtengely fordulatnál ébred. A karakterét sikerült a hatfokozatú Geartronic váltóval olyanra simítani, hogy nem nagyon van olyan forgalmi helyzet, ahol nem a kis Volvo mozog a legügyesebben a forgalomban. A hivatalos 8,0 másodperces 0-100 kilométer per órás gyorsulás szépen tálalva, az öthenger morgása mellett érkezik a sofőrhöz. Az összkerék-hajtású rendszer Haldex-kuplungjával az 1400 kilogrammos autó úgy rugaszkodik el még nyálkás aszfalton is, hogy nyikkanásnak, elforgásnak hajlama sem érződik. Nagyobb tempónál mutatott rugalmassága is kellő, 80-ról, 130-ra nagyjából 6-7 másodperc alatt jutunk el. (Megjegyezve a V40 CC-ből létezik még egy T5-ös 2.5 literes öthengeres kiszerelésben is, 254 lóerővel és 6,4 másodperces sprinttel, ami egészen parádés dinamikát feltételez.)

A nagy örömködést persze nem lehet olcsón megúszni, már a gyári adat is 11,1 literes fogyasztást ad meg városi autózásra. Ezt a valóság minden bizonnyal megtoldja még pár százalékkal, így a 12 literes fogyasztásnak örülni kell. Érdekes, hogy nem csináltak a V40-es sorozat terepes változatából összkerék-hajtású dízelt, lehet nem fért volna be egy kétliteres gázolajos blokk a motortérbe.

A V40 Cross Country T4 AWD változata egy profán autó, sok élményt ad, de igen drágán. Ebben a kompozícióban, alig pár ezer forinttal kerül kevesebbe, mint 13 millió forint. Az extrafelszereltség ebből 3,5 millió forint, amelynek legsúlyosabb tételei a V40 Driver Support csomag: holttér figyelő, adaptív tempomat, aktív kanyarfény, menetsabilizáló program (790 ezer), a Business Pro felszerelés: kormányerő állítás, tolatóradar, csúcs multimédia, bluetooth (590 ezer) valamint a Light&Style opció: LED-nappali fény, alubetét, digi műszeregység (520 ezer).

Kövesse az Autó rovatot a Facebookon!
A rovat vezető cikkei negyedórával hamarabb kikerülnek a közösségi oldalra, mint a hvg.hu-ra.