szerző:
hvg.hu

Valenciában gyakorlatozik a Túraautó Világbajnokság (WTCC) mezőnyének gerince, hangolva a közelgő marokkói évadnyitóra, ám a spanyolországi helyszínen nem csak a versenyautók vannak jelen: pénteken megérkezett az új biztonsági autó, az Alfa Romeo 4C is, ráadásul egyes teóriák szerint a kocsi idei megjelenése akár annak előjele is lehet, hogy az olasz márka a visszatérést fontolgatja.

Mint ismeretes, néhány hete a Genfi Autószalonon derült ki, hogy idén az Alfa Romeo 4C lesz az FIA harmadik számú világbajnoki sorozatának biztonsági autója.

Alfa Romeo 4C: a WTCC új biztonsági autója
©

Az olasz gyártó sportkocsiját 1,75 literes, négyhengeres turbómotor hajtja, amely 241 lóerős teljesítményre képes, az igazi különlegességét viszont az adja, hogy az autó súlya mindössze 895 kilogramm, így a 4C-t igazi pehelysúlyú bombázónak is lehet tekinteni. Az álló helyzetből százra 4,5 másodperc alatt felgyorsuló jármű kétségkívül látványos, így nem csoda, hogy vonzotta a tekinteteket pénteken, amikor a napsütéses tavaszi időben elkezdték lepakolni a szállítójárműről a Ricardo Tormo versenypálya paddockjában.

Alfa Romeo 4C: a WTCC új biztonsági autója
©

Autósport-fanatikusok és Alfa-rajongók világszerte abban reménykednek, hogy a 4C, mint biztonsági autó feltűnése egyfajta előjele annak, hogy az olasz márka hamarosan visszatérhet a világbajnokság mezőnyébe. A WTCC-ben legutóbb 2007-ben szerepeltek az N.Technology által versenyeztetett 156-osok és a szervezők nem is titkolják, hogy szívesen látnák újra a mezőnyben a túraautósporthoz, valamint a versenyzés világához ezer szállal kötődő gyártót.

Alfa Romeo 4C: a WTCC új biztonsági autója
©

Francois Ribeiro, a WTCC új vezére Valenciában újságírói kérdésekre válaszolva megjegyezte: bár konkrétum egyelőre nincs az Alfával kapcsolatban, reményt keltő lehet, hogy Genfben olyan jeleket lehetett felfedezni, amelyek akár arra is utalhatnak, hogy az olaszok érdemben foglalkoznak az újbóli autósport-szerepvállalás gondolatával. Ribeiro is arra célzott, amire az idei genfi eseményt megjáró újságírók túlnyomó többsége is utalt az utóbbi hetekben: történetesen arra, hogy a márkát birtokló FIAT elnök-vezérigazgatója, Sergio Marchionne az Alfa-standon tartott beszéde során hosszasan ecsetelte és méltatta a márka és az autóversenyzés világának nagy múltra visszatekintő kapcsolatát.

Alfa Romeo 4C: a WTCC új biztonsági autója
©

„A döntés megelőző procedúra akár hosszú ideig is eltarthat, de persze vannak kivételes esetek” – mondta Ribeiro, utalva arra, hogy a gyári jelenlétét a 2012-es idény beszüntető Chevrolet-nál annak idején mindössze egyetlen hónap telt el a WTCC-s szerepvállalás ötletének felmerülésétől a döntés bejelentéséig.

Alfa Romeo 4C: a WTCC új biztonsági autója
©
Alfa Romeo 4C: a WTCC új biztonsági autója
©

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!