szerző:
hvg.hu

A piacvezető magyar energiaital-gyártó szikszói üzemének tőszomszédságában tervezett, nagy hírveréssel beharangozott szórakoztató- és versenykomplexum építésének megkezdését olyannyira hátráltatták az Örökségvédelmi Hivatal területet feltáró munkálatai, hogy mostanra biztossá vált: a fejlesztéseket nem lehet a pályázatokban előírt határidőig megvalósítani – tudta meg a Formula.hu.

Az online szaklap szerint a Hell nem adja fel a tervét, hogy létrehozzon egy hasonló beruházást a régióban, de részleteket egyelőre nem árul el a megváltoztatott projekttel kapcsolatban.

Mint az a 2012 decemberében kiadott sajtóközleményből és hírekből kiderült, a cégcsoport hosszú évek előkészítő munkájának eredményeképpen kívánta turisztikai attrakciófejlesztési és szálláshely-bővítési projektjeit a vállalat szikszói üzeme melletti területen megvalósítani. A beruházáshoz a Hell elnyerte a magyar állam és az Európai Unió támogatását is. F1-es versenyek megrendezésére is alkalmas aszfaltcsík létrehozását, gokartpálya, élménypark, hotel és vezetéstechnikai központ építését is tervezték, Kelet-Európa egyik turisztikai központjának szánták a komplexumot, a költségvetés 6 milliárd forint körüli összegre rúgott. Ha minden a terveknek megfelelően haladt volna, tavaly tavasszal kezdik a beruházást, idén nyárra pedig már el is kellett volna készülnie mindennek.

Hell Ring
©

A portál rámutat: a dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, mégsem lesz Szikszónak komoly versenypályája. Ennek legfőbb oka állítólag az, hogy a szabadidő és versenykomplexum építését megelőzően az Örökségvédelmi Hivatal által elrendelt területfeltárást a hivatal munkatársainak be kell fejezniük, ugyanis jogerős építési engedélyt a hivatal szakhatósági hozzájárulása nélkül – zöldmezős beruházásról lévén szó – nem adhatnak ki. Mivel a több hónapja zajló munkálatok lezárulásának határideje a mai napig nem ismert, így a pályázatban előírt átadási dátumokig egyértelműen nem lehet a beruházást az eredeti tervek szerint megvalósítani.

A Formula.hu információi szerint a Hell korábbi szándékát, és a további – a hátrányos helyzetű borsodi térség számára óriási jelentőséggel bíró, és gazdasági fellendülést illetve a helyi turizmus élénkülését jelentő – beruházásait nem szeretné teljes mértékben feladni. A pályázatkezelő intézményekkel együttműködve azon dolgozik, hogy egy mindenki számára kielégítő és megvalósítható projekt jöjjön létre. A vállalat erről csak akkor fogja tájékoztatni a nyilvánosságot, ha az új terv és az ehhez szükséges pályázati jóváhagyások rendelkezésre állnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!