szerző:
hvg.hu

A német, nagyon-nagyon egzotikus sportkocsigyártó, a Gumpert egy hongkongi befektetőtársaság által születhet újjá.

A thuringiai kis autóépítő manufaktúra 2012-ben jelentett csődöt, miután egy potenciális felvásárló elállt az üzlettől, hogy megvegye a társaságot. Most a GTSiprit információ szerint a kínai SPS Automotive Performance felvásárolná a céget.

A Gumpert lényegében egy modellből álló autógyártó, jó pár éve készítette el Apollo nevű kocsiját. A szupersportautót Roland Mayer és a cégalapító Roland Gumpert tervezte és gyártotta hét éven keresztül.

©

Gumpert az Audinál nőtte ki magát ismert tervezőmérnökké, annak quattro-rendszerét fejlesztette, de kivette részét az Audi Sport-részlegének sikereiből is. A Gumpert márka is audis támogatással született, Gumpert használhatta a márka szélcsatornáját is, valamint a virtuális szimulációs rendszerét, ami érthetően rendkívül megkönnyítette a kis garázscég hatékony munkáját. Gumpert egyébként is ügyes fejlesztői partnerségeket kötött többek közt a Bosch, az Eibach (futómű), a KW Automotive (lengéscsillapító), a Pirelli abroncsgyártó vagy az ATS (felnigyártó) is benne volt a projektben.

Ennek eredményeképpen elég versenyképes autó is lett az Apollo, amely 650, 700 és 800 lóerős változatokban készült. A motortérben egy 4.2 literes V8-as biturbó dolgozott, amelyet természetesen az Auditól vásároltak. Ugyanakkor Gumperték alaposan áthangolták a motort, illeszkedve a szupersportautók elvárásaihoz.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!