szerző:
hvg.hu

Nyilvántartást vezet majd a közlekedési hatóság a járművek előéletéről egy közelmúltban megszületett jogszabály szerint – írta a Világgazdaság. Ez tartalmazza majd a gépkocsi forgalomba helyezése előtti, illetve az időszakos vizsgálatok alapján megállapított, javítással kapcsolatos adatokat, a futásteljesítmény mutatóit és a hatósági engedélyben feltüntetett járműazonosító információkat is.

A közútijármű-előéleti nyilvántartás adatai nyilvánosan, közvetlenül elektronikus úton is lekérdezhetők lesznek, anélkül, hogy igazolni kellene ennek célját, illetve jogalapját – közölte a VG.

Nem csak a majdani vásárlókat segítik ezzel a lap szerint, a nyilvántartott adatok ugyanis statisztikai célra, egyéb statisztikai, illetve tudományos kutatási célra átadhatók és felhasználhatók lesznek, személyazonosításra alkalmatlan módon.

A nemzetközi piacon már bevett gyakorlat a járművek ilyen adatainak gyűjtése, amitől a magyar szakemberek a külföldi tapasztalatokhoz hasonlóan a járművek értéktartását, a piac további tisztulását várják.

A gyakorlat egyik eleme már egy ideje elérhető. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál a VG-nek azt mondták, hogy a webes ügysegéden keresztül elérhető gépjárműadat-lekérdező szolgáltatást közelmúltbeli indulása óta havonta átlag hatezren vették igénybe.

Jelentős kört érinthet az újítás, tavaly ugyanis közel 550 ezer használtautó-adásvétel lehetett, 11 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Tegnap az is kiderült, hogy az elmúlt évben több mint 77 ezer új autót adtak el.

További friss autós hírekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!