szerző:
hvg.hu

Listát tett közzé a fogyasztóvédelmi hatóság azokról a szélvédőmosó és fagyálló folyadékokról, amelyek már a rájuk írtnál magasabb hőmérsékleten elkezdtek megfagyni. Kikértük a listát, hogy megtudjuk, mennyire érezhetik veszélyben autójukat azok, akik ezekből a folyadékokból töltöttek bele.

Lehet, hogy nem kell a szívükhöz kapniuk azoknak az autósoknak, akik szerdán tudták meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság listájából, hogy az általuk megvásárolt és használt szélvédőmosó-, vagy fagyálló folyadék hamarabb megfagy, mint ahogyan azt a címkéjén feltüntették, legalábbis ha a jelenlegi hazai hőmérsékleti viszonyokat vesszük alapul, akkor valószínűleg az autójuk még megúszta, hogy szétfagyjanak a csővezetékei.

A hatóság kilenc fagyálló folyadékot és huszonhárom téli szélvédőmosó folyadékot vizsgált meg, azt nézték, hogy valóban a címkén megjelölt hőmérsékletig használhatók-e. A teszten 6 téli szélvédőmosó folyadék (az Eni -22 °C Prémium, az Antifrost-H, a Favorit, az AUTOBRILL, a LIQUI MOLY, az Antifrost-K -40°C), valamint két fagyálló folyadék (a ClubSmart, a HUNOIL HG 12 ALU) bukott meg, legalábbis amit ígértek, azt nem sikerült hozniuk.

A teszten átment és megbukott termékeket itt böngészheti át, de ezen nem szerepel, hogy pontosan mégis hány fokig álltak helyt a rosszul szereplő termékek.

A hvg.hu elkérte a fogyasztóvédelemtől a teszt eredményeit, vagyis azt, hogy pontosan milyen hőmérsékleten kezdtek el fagyni a folyadékok. Ebből kiderült, hogy ezek a folyadékok 2-6 celsius fokkal magasabb hőmérsékleten kezdtek el jegesedni annál, mint amit a gyártójuk állított. De olyan termék is volt, amely hígítás nélkül hozta az ígért értéket, de hígítással már nem.

Összességében úgy tűnik, hogy ha valaki csak idehaza használta a folyadékkal feltöltött autóját, annak a kocsija megúszhatta az elmúlt napok fagyos időjárását, mivel még a leghamarabb megfagyó folyadék is csak mínusz 16 fokban kezdett jegesedni, és ilyen hideg ezen a télen még nemigen volt idehaza. Máshol viszont lehetett, és még itthon is lehet, tehát érdemes lehet mielőbb olyan folyadékra váltani, amely a tesztek alapján biztonságot nyújt.

Íme az egyes folyadékok, és az, hogy hány fokos hidegben működtek még.

Az Antifrost-K -40 C nevű termék hígítás nélkül már -34 fokon jegesedni kezdett. 2:1-es hígítással mínusz 21 helyett mínusz 20 fokon; 1:1-es koncentrációban mínusz 15 fok helyett mínusz 14 fokon; 1:2-es hígítással mínusz 8 helyett mínusz 7 fokon már fagyott.
©
LIQUI MOLY Téli szélvédőmosó folyadék -30°C. Hígítás nélkül már -28 fokon jegesedni kezdett; 1:1-es koncentrátumban hozta az ígért -10 fokot; 1:2-es koncentrátumban pedig az ígért -5 helyett viszont tovább, -6 fokig bírta.
©
Autobrill szélvédőmosó. Hígítás nélkül hozta az ígért -21 fokot, az 1:1-es hígítással azonban -10 fok helyett már -8 fokon fagyni kezdett.
©
A Favorit szélvédőmosó a ráírt -21 fok helyett már -18 fokon jegesedni kezdett.
©
A HUNOIL HG 12 ALU fagyálló hűtőfolyadék az ígért -35 fok helyett már -31 fokon kristályosodni kezdett.
©
Az Antifrost-H a ráírt -19 fok helyett már -16 fokon kristályosodott.
©
A ClubSmart fagyálló hűtőfolyadék -37 fok helyett már -34 fokon kristályosodni kezdett.
©
Az Eni -22 Prémium szélvédőmosó a nevével ellentétben már -19 fokon jegesedni kezdett.
©

Ha ez hasznos volt, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!