szerző:
hvg.hu

A Koenigsegg atyja évek óta azon dolgozik, hogy forradalmasítsa az autók motorját.

A vezérműtengely a belső égésű motorok alapvető alkatrészét jelentik, a szerkezet ugyanis a segítségével mozgatja azokat a szelepeket, amelyek a levegő beszívásáért és az égéstermék kibocsátásáért felelősek. A Koenigsegg atyja, Christian von Koenigsegg azonban néhány éve a fejébe vette, hogy ezt az alkatrészt ki akarja iktatni a motorokból. Most úgy tűnik, nagyon közel jár a megoldáshoz – írj a MotorAuthority.

A fejlesztésen állítólag közel egy tucatnyi szakember dolgozott és dolgozik a műhelyben. Bár a gyártás még jó néhány évet várathat magára, a jelek szerint nagyon közel járnak a célhoz. Legalábbis erre utal az a videó, amit nemrég közzétettek.

A Free Valve, azaz szabad szelepes motor névre keresztelt szerkezetből kihagyták a vezérműtengelyt, helyette elektronikus vezérlésű aktuátorok nyitják és zárják a szelepeket. A munka azért is igen jelentős, mert egy ilyen szerkezet kidolgozása jelentősen növelné a teljesítményt és a nyomatékot, miközben csökkenne az üzemanyag-fogyasztás. Kérdés persze, hogy az olyan elektromos autók esetében, amiket az idei CES-en láttunk, van-e értelme a belső égésű motorokat fejlesztgetni.

További friss autós hírekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!