szerző:
hvg.hu

Az 1980-as évek kultikus sportkocsija volt a Countach, amiből most egy különleges kiadás kerül kalapács alá, vakítóan sárga fényezésben.

Igazi kultikus poszterautó kerül kalapács alá a Silverstone Auctions februári árverésén, ugyanis a tételek között szerepel egy 1981-es Lamborghini Countach 400S. Az 1973 és 1990 között gyártott olasz szupersportautónak számos szériája volt, de a 400S az egyik legfontosabb, mivel ez az első komolyabb ráncfelvarrása a típusnak, amit 1978-ban mutattak be.

©

A facelift hozományaként szélesítettek a karosszériáján, nagyobb fékeket szereltek alá, továbbá megjelent az extralistán (mintegy ötezer dollárért) a hatalmas hátsó szárny, illetve új fejlesztésű Pirelli P7-es gumikat is kapott, amiket 15 colos Campagnolo Bravo felnikre szerelték, amik tényleg olyanok, mint egy telefonkészülék tárcsázója.

A motorháztető alatt is történtek változások, hiszen a 3.9 literes V12-es motor teljesítményét 370 lóerőre 362 Nm-re növelték, ami a fent említett változtatásokkal együtt jobb menetdinamikát és precízebb kezelhetőséget eredményezett. A szóban forgó példány ráadásul az 1981-es gyártás révén a széria utolsó példányai közül való, ezért az utastere egy picivel tágasabb, mint a korai autóké, a hasmagassága pedig nagyobb, így a hétköznapi használhatóság terén is sokat fejlődött.

©

További érdekessége, hogy a képeken látható fényezés nem eredeti, mivel arany színnel gurult ki a gyárból, később pedig a második tulajdonosa sötétkékre fényeztette, és még a hátsó szárnyat is eltávolította róla. Kilenc évvel később a harmadik tulaj választotta ki a citromsárga árnyalatot, és a hátsó légterelőt is visszaszereltette rá. Ezután még számos tulajdonoscsere várt a Countach-ra, de ez nem von le sokat az értékéből, mivel az előéletének minden részlete gondosan dokumentálva van, a kilométerórája pedig csak 61.155 kilométert mutat.

Ezek fényében 200 és 250 ezer angol font közötti összegre becsülik az értékét, vagyis átszámítva mintegy 85 és 105 millió forintért kaparinthatja meg valaki.

©
©
©
©
©
©
©

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!