szerző:
hvg.hu

A technológiának köszönhetően kompaktabb lesz a jármű, mint például egy Smart.

A napokban jelentette meg a Hyundai legújabb tervét, ami ezúttal nem(csak) az alacsony fogyasztásra, hanem a helytakarékosságra fekteti a hangsúlyt. Igaz, maga az ötlet nem új, a dél-koreai cég még 2014-ben nyújtotta be a szabadalmi kérvényét a hatóságokhoz – számolt be róla az Autoguide.

A mérnökök egy egészen egyedi konstrukciót találtak ki: az összecsukható autót. A tervek szerint a jármű első fele az első tengelyhez, a hátsó pedig a hátsó tengelyhez kapcsolódna. Az autó alvázát is két önálló egységből alakítanák ki, így az "elcsomagolásnál" rövidíteni lehetne a tengelytávot – magyarul össze lehetne nyomni a gépet.

Amikor a sofőr kiszáll, az autó szélvédőjét be tudná hajtani egészen a padlólemezig, a kocsi hátsó részét pedig úgy húzná előre, mintha csak egy kabrió tetejéről lenne szó. A karosszéria vége pontosan illeszkedne a motorháztető széléhez, így le is lehetne zárni az autót.

hyundai-foldable-car

Ennél többet egyelőre még nem lehet tudni, de a terveket és a dél-koreai mentalitást ismerve nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy valamelyik Autószalonon koncepció formájában felbukkan majd a konstrukció. Az viszont biztos, hogy a terv hasonlóan merész, mint a Ford elképzelése, akik az autó egyik hátsó kerekéből csinálnának egykerekű motorkerékpárt.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!