szerző:
hvg.hu

Összecsapott az autóipar jelenlegi két legnagyobb királya, a végeredmény pedig magáért beszél.

Az elmúlt hónapokban jó néhány gyorsulási versenyt láthattunk, ahol a belső égésű motorral szerelt autók rendre igyekeztek lenyomni a Tesla csúcsmodelljét, az S modellt. Az eddigi kihívók rendre elbuktak, vagy csak szoros küzdelemben tudtak nyerni. A P85D alázott már porrá profi pilóta vezette igazi versenyzésre kiképzett autót, a Ferrari F12 Berlinetta pedig csupán fél másodperccel hamarabb ért célba a 400 méteres gyorsulási versenyen. Most egy újabb kihívója akadt az elektromos autónak: a Lamborghini Aventador.

©

Korábban volt már ugyan hasonló teszt, ám azóta komoly fejlesztéseket hajtottak végre Elon Muskék. A rajthoz ezúttal az S modell P90D-je állt oda, a koncepció pedig ugyanaz volt, mint korábban. A kocsit viszont ezúttal a Ludicrous, azaz Nevetséges üzemmódba állították, ami a korábbi Insane, vagyis Őrült módhoz képest még jobb teljesítményt hoz ki a kocsiból: egész pontosabban 10 százalékkal jobbat. Mindez a számok nyelvén annyit tesz: a Teslából 762 lóerőt csavarhat ki a sofőrje, így a 0-100 km/h-s sprintet 2,8 másodperc alatt teljesíti az autó, a 250 km/h-s sebességet pedig 20 százalékkal gyorsabban tudja így elérni. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, arról tavaly szemptemberben már készült egy videó.

De visszatérve a versenyre: a Drag Times arra volt kíváncsi, mit bír a Tesla a 400 ezer dollárba (kb. 116 millió forint) kerülő Lambirghini Aventador LP700-4 ellen. Az általuk készített videóban először a Tesla rajtolt jobban, kis túlzással mondhatjuk, hogy simán állva hagyta a Lamborghinit, ami csak néhány tíz méter után kezdett magához térni, és végül nagy nehezen átvenni a vezetést. A második próbálkozásnál már a Lamborghini volt fölényben, igaz, nem túl nagyban, és úgy, hogy a rajtnál kiugrott.

Persze a szedánt alapvetően nem versenyzésre tervezték, mégis minden alkalommal azt látni, hogyan szenvednek a legdrágább szuperautók ellene. A csaták ezzel kicsit már túl is mutatnak az egyszerű Ki a gyorsabb? kérdésen, és az egész kap egyfajta múlt vs. jövő hangulatot.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!