szerző:
hvg.hu

A Jato nemzetközi autóipari piackutató közzétette rangsorát az öt legnagyobb európai piac elmúlt évi teljesítményéről. A német, brit, francia, olasz és spanyol vevők összesen 10,4 millió gépjárművet vásároltak tavaly, ami a teljes európai volumen 73 százaléka.

A legfontosabb megállapítás, hogy mind az öt nagy piac növekszik. Az olasz és a spanyol – ahol a visszaesés is a legnagyobb volt – most két számjegyű növekedést mutat. Az olaszok +15,6 százalékot, míg a spanyolok 20,6 százalékot erősödtek éves összehasonlításban.

A legnagyobb volumenű terep még mindig a német, 3,2 millió új autóval, ugyanakkor mind az öt fontos országban az eladások meghaladták az egymillió darabot.

©

A legnagyobb piaci részesedést a VW tudhatja magáénak ebben az öt országban 12,1 százalékkal. A VW eladásai 5,2 százalékkal nőttek, ezzel egyébként a legalacsonyabb növekedést produkálta a Top 10-es márkák között. Ebben a tízesben jól teljesített a Fiat, a Mercedes és a Renault. Érdekesség, hogy a 20 legnagyobb márkát vizsgálva egyedül a Citroen produkált mínuszt, nem is kicsit, közel 10 százalékot. Ugyanakkor magyarázat az eredményükre, hogy a cég leválasztotta a DS-márkát a Citroenről, így az általa hozott eredmények máshova könyvelődtek.

©

A modelleket tekintve nincs túlzottan nagy meglepetés még mindig a Golf Európa királya, 383 ezer darabbal. A legsikeresebb új modell a Renault Capture darabszámokat tekintve, amely 153 ezer darabos számmal 20 százalékkal tudott erősödni, ezzel pedig befért Európa tízes elitjébe. Amennyiben az éven belüli legnagyobb elmozdulásokat arányaiban vizsgáljuk akkor a Mini (+45%) a VW Passat (+38%), az Opel Mokka (+29%), illetve a Peugeot 308 (+26%) teljesített kiválóan.

Amennyiben pedig az egyes szegmensen belüli piaci részarányok változását vizsgáljuk, akkor a Fiat 500X, a Renault Kadjar, a DS3 és a BMW 2-es sorozata teljesített kiválóan. Ez az indikátor azért fontos, mert megmutatja, milyen irányban mozognak a trendek, mely autókra kíváncsiak manapság az újdonságra fogékony vevők.

Az európai eladások mellett érdemes rápillantani, miket vásárolnak az amerikaiak.

További friss autós hírekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!