szerző:
hvg.hu

Alapvetően jó év volt a tavalyi a lopások szempontjából, ami természetesen azt jelenti, hogy rekordkevés autót vittek el illetéktelenül.

A vezess.hu-nak sikerült megszereznie az ORFK-tól a 2015-ös évre vonatkozó statisztikákat, ami ezért nagy eredmény, mert a rendőrség általában ezt is igen vonakodva adja ki. Azt például még továbbra sem – pedig ez volna az igazán érdekes –, hogy milyen típusok vannak a listán. Erre vonatkozóan érdemes megnézni az Autóvadász statisztikáit, amit mi is megírtunk.

Mindenesetre tavaly 3175 járművet vittek el, ami – összehasonlítva mondjuk a 2007-es év 7584-es darabszámával – nagyon komoly javulás. Még úgy is, hogy az idei számok a befejezett ügyeket jelölik, amikor a rendőrség lezárta a nyomozást. A dobogón persze a legnagyobb darabszámban jelen lévő márkák szerepelnek: Suzuki, Volkswagen, Ford.

Talán annyi még megemlítendő a listával kapcsolatban, hogy 561 darab ellopott autót meg is találtak így vagy úgy.

Az ORFK hivatalos, márkák szerinti 2015-ös toplistája a gépjárművekről ezek alapján a következő:

  1. VW – 383 darab
  2. Ford – 294
  3. Suzuki – 260
  4. Renault – 232
  5. Toyota – 215
  6. Opel – 210
  7. BMW – 129
  8. Skoda – 123
  9. Audi – 119
  10. Honda – 115

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!