szerző:
hvg.hu

Egy turista videóra vette, hogyan is néz ki a diktatúrában egy autószalon. Csak egy kérdés maradt: igazi vagy csak díszlet?

A világ egyik legnyomasztóbb országába nemcsak bejutni nehéz, hanem eldönteni, hogy mi a valóság, és mi az, ami csak ügyesen berendezett díszlet a külföldi turisták számára. Előbbi sikerült, utóbbi viszont Erick Tsengnek is komoly fejtörést okozott, aki még 2015 őszén járt az országban, és az ott készült felvételeket nem sokkal később fel is töltötte YouTube-csatornájára.

©

"Úgy tűnik, Észak-Koreának tényleg van saját autógyára" – írta megjegyzésként felvételéhez Tseng, aki az ország fővárosában, Phenjanban járt a cég egyik kereskedésében. A férfi itt vette videóra telefonjával az autókat, a legmeglepőbb viszont az, hogy senki sem próbálta ebben megakadályozni.

Ennek oka többek szerint az, hogy az Észak-Koreába szervezett utakon csak szigorú ellenőrzések közepette lehet részt venni, az előre leszervezett túrák pedig csak és kizárólag a legmodernebb és leggazdagabb városrészeken haladhatnak keresztül. Ezt leszámítva viszont a turisták épp úgy viselkedhetnek, mint a világ bármely részén – írja a Carscoops.

Ami viszont egy hagyományos úttól mégis csak jelentősen eltér, az az, hogy a turisták számára igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy az országban minden a legnagyobb rendben van. Tseng szerint az autókereskedésben is ez történhetett, ahol nem igazi vásárlók, hanem színészek voltak jelen.

A szalonban mindenesetre egy valami biztos: a Pyeonghwa gyár – aminek a neve nem mellesleg békét jelent – autóit láthatta Tseng. A cég nem termeli túl magát, 2014-ben például 1600 járművet készítettek, 2011-ben pedig 1450-et. Ennek megfelelően az észak-koreai autók viszonylag ritkák az utakon, a fővárosban is csupán 10-20 százalékban fordulnak elő, vidéken pedig még ritkábbak, bőven akad viszont kínai import. Az észak-koreai autókról egyébként itt írtunk bővebben, korábbi cikkünkből még az is kiderül, milyen teljesítményre képesek ezek a gépek.

Bónusz: Tseng felvett egy észak-koreai forgalomirányító rendőrnőt is. Érdekes.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!