szerző:
hvg.hu

Nem mindennapi érzés, ahogy 3 évtized után ismét életre kel a gép.

Az utóbbi hetekben ismét felbukkant a neten az a felvétel, ami még 2011-ben került fel a YouTube-ra, és amit azóta közel 3,5 millióan láttak. A felvételt egy szerelőműhelyben készítették, és egy igazi történelmi pillanatot örökített meg: azt, amikor 40 év után újra sikerült beindítani egy Detroit 4-71-et.

A 71-es sorozatot még 1938-ban mutatták be, amiből több változat is készült. A 4-71-es kód egy soros, négyhengeres, 160 lóerős dízelmotort takar, amit ebben az esetben 1950-ben szereltek bele az autóba. A kocsit az 1980-as évekig használták, ám azután már az enyészeté lett, senki nem nyúlt hozzá, és nem is indították be. A szerelőcsapat 600 dollárért jutott hozzá a legendás járműhöz, ami igen jó árnak számít. Csak összehasonlításként, egy ugyanilyen motort jelenleg 1795 dollárért (kb. 517 ezer forint) árulnak az eBay-en.

Persze a beindítás nem ment csak úgy elsőre, az alkatrészeket megolajozták, olajat is cseréltek benne, és rendbe tették az injektorokat is. A motor ugyan elsőre köhögött egy picit, de aztán tette a dolgát, igaz, a kipufogó jelentős mennyiségű füstöt engedett ki magából. A következő próbálkozásnál viszont megmakacsolta magát a gép, és olyan volt, mintha beragadt volna a gázbovden. Szerencsére sikerült közbelépni, és eltömíteni a légbeömlőt, mielőtt a motor leégett volna. Ettől függetlenül így is remek látvány, ahogy a 30 éve tetszhalott gép ismét éltere kel.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!