szerző:
hvg.hu

A szerelvény 142 km/h-val csapódott a teherautóba, amitől a pótkocsi gyakorlatilag megsemmisült.

A legtöbb, vasúti átjáróban történő baleset elkerülhető lenne, ha a sofőrök a lámpa piros jelzése ellenére nem hajtanának a sínekre. Sokan úgy gondolják, hogy amíg a sorompó nincs lecsukva, addig még van idejük átérni, valójában azonban ez nagyon nincs így. Pláne akkor nincs, ha valaki kamionnal próbál meg áthajtani.

Az alábbi felvételt még tavaly nyáron rögzítette egy térfigyelő kamera Csehországban, amikor egy lengyel kamionos gondolta úgy, belefér még, hogy áttérjen a túloldalra. A videón jól látszik, hogy a piros jelzés már bőven villog, amikor a sorompó lecsukódik, ezzel ejtve csapdába a teherautót. A sofőr nem pánikolta túl a helyzetet, amikor látta, hogy közeledik a vonat, egy picit előrébb gurult, hogy ne a vezetőfülkét találja telibe a szerelvény. Bár az ütközésre már az első pillanattól számítani lehet, ilyen végkimenetelre talán mégsem.

A 160 km/h-val közeledő vonat vezetője behúzta ugyan a vészféket, de így is csak 142 km/h-ra tudott lelassítani, így gyakorlatilag úgy ment át a kamionon, mint forró kés a vajon.

A baleset sajnos nemcsak anyagi szempontól volt súlyos: a videó leírása szerint hárman meghaltak, húszan pedig súlyosan megsérültek, néhányan közülük maradandó károsodást szenvedett. A kamion sofőrje épségben, gyakorlatilag egy karcolás nélkül szállt ki a fülkéből. Nem igazán értjük, hogy ha látta, hogy jön a vonat, miért nem taposott a gázra és próbálta legalább kitörni a sorompót.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!