szerző:
hvg.hu

Hiánypótló felvétel készült a napokban, amin egy dragster pilótafülkéjéből követhetjük végig az előkészületeket, és a 4 másodperces gyorsulást.

A gyorsulási versenyeknek is többféle változata van, az egyik leglátványosabb ezek közül a dragsterekkel vívott küzdelem. Az autó már önmagában is szürreális, kicsit olyan, mintha a prérifarkas építette volna, hogy elkapja vele a kengyelfutó gyalogkakukkot. Hogy mennyire van ebben potenciál, azt jól mutatja, hogy az ötlet a rajzfilm készítőinek is eszükbe jutott, és az egyik részben tényleg erről szólt az egyik jelenet.

A pilótafülkébe viszont – a prérifarkason kívül, természetesen – csak keveseknek adatik meg, hogy beüljenek, éppen ezért minden szempontból hiánypótló az a felvétel, amit Shawn Langdon, a 2013-as NHRA Top Fuel bajnokság győztese készített. A pilóta egy kamerát szerelt a sisakjára, amivel végigkövette az eseményeket a felkészüléstől a célba érésig. A felvételből három dolog derül ki azonnal: a Langdon mögött található, több mint 10 ezer(!) lóerős motornak iszonyatos hangja van – ezért nem is javasoljuk, hogy valaki nagy hanggal, vagy fülhallgatóval indítsa el a lenti videót –, az előkészület nagyon sokáig tart, az út pedig nagyon rövid.

Langdon a felvételen a negyedmérföldes (400 méter) távot teljesíti, amihez alig 3,77 másodpercre volt szüksége. A gép a végére 317 mérföld/órára gyorsult, ami átszámítva több mint 500 km/h-ra. És hogy ez mennyire gyors? Ehhez képest egy Porsche 918 Spyder ugyanezt a távot 10 másodperc alatt, és 232 km/h-ra gyorsulva képes megtenni.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!