szerző:
hvg.hu

A spanyol márkánál joggal várhatják el, hogy komoly darabszámok mennek majd el a legdivatosabb szegmensbe belépő Seat Atecából.

A kompakt kategóriás SUV első sorban a Nissan Qashqai, a Renault Kadjar, Ford Kuga, Honda CR-V és nem utolsósorban a hamarosan bemutatkozó Skoda Yeti-utód, egy várhatóan némileg hasonló cseh modell ellenfele lesz. Nagy előny viszont a Seat életében, hogy most a csoporton belül ők jönnek ki először egy ilyen modellel és nem a csehek, ami talán még több bizakodásra adhat okot az eladásaikat illetően. A Skodának sem kell persze féltékenykednie, hiszen ők napokon belül bemutatják első nagyméretű SUV-jukat a Kodiakot.

A járművet Barcelonában mutatták be a szerdai napon, ahol a márka új elnöke, Luca De Meo vezette fel a Seat számára mindenképpen mérföldkőnek számító kompakt SUV-t. Az európai vásárlók körében messze-messze a legjobban prosperáló árucikk az ilyen kisméretű szabadidő-autó és minden gyártónál kulcskérdés, hogy legyen a kínálatában ilyen típusú autó.

©

A Seat Ateca lényegében a sikeresnek mondható új Seat Leon formaiságát viszi tovább, természetesen azokkal a robosztusabb jegyekkel, amit ez a stílus követel. A kocsi a VW-konszernnél használt univerzális elemekből építkezik, a platformja az MQB, amelyre szinte minden keresztmotoros modellt építenek a csoporton belül.

Az Ateca 4,36 méter hosszú, amellyel csak 2 cm-rel rövidebb, mint a Nissan Qashqai. A tengelytávja 2,64 méter, hasonlóan a Leonhoz, miközben a szélessége 1,84 méter, a magassága pedig 1,6 méter, azonosan a Qashqai-jal. A kocsi csomagtere 510 liter, amely jelentősen nagyobb a Qashqai 430 literénél.

Alapvetően az Ateca is fronthajtású, de opcionálisan kérhető összkerékhajtással is, igaz, csak az erősebb benzines és dízel változatok, ezek lesznek opcionálisan hétfokozatú DSG-váltóval is kérhetők. Ha már itt tartunk, a motortérben a VW-konszernnél megszokott kínálat található: a dízel 1.6 TDI 115 lóerővel, a 2.0 literes TDI 150 és 190 LE-vel, a benzinesek pedig a háromhengeres 1.0 literes TSI 115 lovas, az 1.4 literes TSI pedig 150 lovas változatai.

A Seat már most bejelentette, hogy lesz az alapváltozatnál sportosabb FR-verzió is, sőt várhatóan még Cupra-modell is, amennyiben a kezdeti eladások jól sikerülnek.

©

Az Ateca név a Seat hagyományainak megfelelően egy spanyol kisvárosé.

A modell felszereltségében megjelenik a teljesen LED-rendszerű fényszóró mint opció, amelyet elsőként kínált kategóriájában már a Leon is, és a hírek szerint a vásárlók több mint fele ilyennel is kéri autóját. A belső tér talán izgalmasabb is lehetne, de itt is a Leon beltere köszön vissza szinte teljes egészében, annyi talán a változás, hogy a váltó rövidebb, mint a normál modellben, ezzel is sportosságot kíván sugározni.

Itt jegyzendő meg az is, hogy a hírek szerint két éven belül érkezik egy újabb SUV is a márka kínálatába, mégpedig egy még kisebb modell, amely az Ibizára épül majd. Sőt, hasonlóan a Skodához, itt is tervben van egy nagyobb szabadidő-autó is.

©
©
©
©
©
©

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!