szerző:
hvg.hu

Az RM Sotheby’s-től megszokhattuk, hogy kivételes gyűjteményt kezel. Idén márciusban az Amelia Island aukción is egy egészen különleges járművet készülnek elárverezni.

A Ford Motor Company történelmének egy darabkáját lehet megszerezni hamarosan egy 1932-es Ford Model 18 Speedster személyében, amelyet nem más, mint Edsel Ford a gyártulajdonos fia tervezett, közeli jóbarátjával Eugene T. "Bob" Gregorie-val.

A Ford családban, míg az öreg Henry Ford volt a gyakorlatias vállalatvezető, aki motorizálta Amerikát, a fia Edsel, inkább művészlélek volt, akinek a forma is sokat számított. Edselnek – aki 25 éves korától, haláláig szintén a Fordnál dolgozott – köszönhető, hogy a cég 1935-ben felállított egy dizájncsoportot is.

Edsel néha kedvére alkotott egyedi darabokat is, így ezt az egyedileg átalakított Ford Model 18 Speedstert, amely az első példánya, egy háromdarabosra tervezett szériának.

©

A kocsi alapja egy 1932-es Ford Model 18 coupe, amelynek eredetileg 221 köbinches motorját (3.6 literes), amely természetszerűen V8-as, két Stromberg 81-es karburátor látta el a szükséges levegő-benzin keverékkel. A teljesítménye az akkoriban elegendőnek számító 85 lóerő volt. A motor jelenleg a kocsiban egy 1936-os modellből származó darab egyébként.

Az RM Sotheby’s a kocsit a harmadik tulajdonosától vásárolta, akinél évtizedeken keresztül volt, mialatt elvégeztek rajta némi karosszéria-munkákat is. De sajnálatos módon az eredeti sárvédőket például egy Chevroletről származóra cserélték. Ezeket a nem eredeti részeket újonnan gyártott alumíniumelemekre cserélték, hiszen eredeti elemeket lehetetlen lett volna szerezni.

©

Bár a kocsi áráról nincs információ, az valószínű, hogy még egyszer ilyen nem jön szembe a gyűjtők számára sem. Az egyetlen, ezen kívül megmaradt Edsel Ford Speedster egy múzeum tulajdonában van Michiganben, az Edsel and Eleanor Ford House-ban.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!