szerző:
hvg.hu

Az ország nagyvárosai közül Budapesten a legolcsóbb a diákbérlet, míg Szegeden kell a legtöbbet fizetnie a diákoknak havonta.

Négyezer forintba kerül a havi diákbérlet Szegeden, ezzel pedig a csongrádi megyeszékhelyen a legdrágább a tömegközlekedés a diákoknak az országban – írja a Délmagyar.

A lap összesítéséből kiderül, a 4000 forintos szegedi diákbérlet árát a miskolci is megközelíti, ahol 3900 forintot kell a diákoknak fizetnie havonta, Debrecenben 3600 forintot, míg az ország legnagyobb városai közül Budapesten a legjobb a diákok helyzete, itt a legolcsóbb a havi diákbérlet, 3450 forinttal. Pécsen is hasonló árat kell fizetnie a tanulóknak.

©

A Szegedi Tudományegyetem a lapnak elmondta, az egyetemen az államilag támogatott képzésben részt vevők a szociális helyzetük alapján jogosultak lehetnek ingyen bérletre is, ebben a félévben 6151 egyetemista kapott ilyet. Aki viszont nem felel meg a kritériumoknak, vagy költségtérítéses hallgató, közép-, illetve általános iskolás, annak fizetnie kell a diákbérletért.

Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester azt mondta, idén nem emelik a diákbérletet árát, de magyarázatként hozzátette, egy eladott 4000 forintos diákbérlet után a kormánytól 2520 forint kompenzációt kap a város, aminek elvileg fedeznie kellene a különbséget a diákbérlet és a dolgozói bérlet között, ami most 7000 forintba kerül. A kompenzáció viszont 2006 óta ugyanakkora, így egy darab tanulóbérlet után csak 6520 forint folyik be.

Nagy Sándor hozzátette, szerinte a szegedi tömegközlekedés magasabb színvonalú a debreceninél és a miskolcinál, míg Budapesten a dolgozóknak kell jóval többet, havi 9500 forintot fizetniük bérletükért.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!