szerző:
hvg.hu

A holland-brit autóépítő-műhely sorsát biztosan meghatározza névválasztása is, de különben sem állnak náluk túl jól a dolgok. Radásul az egyik modelljük neve, a Sniper, mesterlövészt jelent.

A kegyetlenkedéseiről elhíresült ISIS (angolul, Islamic State in Iraq and Syria) iszlám dzshádista szervezet nevével azonos elnevezést viselő kis műhely utolsó életjeleit 2013-ban adta magáról, amikor egy szuperexkluzív monacói rendezvényen bemutatták Albert herceg előtt a RapX-S nevű, egyébiránt kétségkívül látványos autójukat. A kocsiból állítólag le is gyártottak hat darabot.

©

A szupersportautók építésére specializálódott Tilburg mellett működő cégnek – bár nem Isis néven – viszonylag hosszú, 25 éves történelme van. Az Isis Cars többek közt versenyautó újjáépítésével – F40LM Ferrari  vagy Lotus Elise GT1V8 – foglalkozott.

Később a tulajdonosok úgy érezték elérkezett az idő saját modell bemutatására is, amely a cég szaktudását tükrözően egy országúti versenyautó lett Isis AM01-néven még 2011-ben. A mindössze 820 kilós autóba, egy 2.0 literes, illetve később egy 3.0 literes turbómotort raktak, amelyek változattól függően 280-450 lóerősek. A kocsit karosszériáját karbon-kompozit anyagokból gyártatták. Azóta egyébként kihoztak, egy RapX-S és egy Sniper-S változatot is a kocsiból, amely utóbbinak a neve ráadásul "Mesterlövészt" jelent. A kocsik ára 200 ezer euró körül szóródik.

A cég valamennyire jelenleg is működik, megint egy új modellen dolgoznak nagy titokban, ahogyan az lenni szokott az ilyen kis cégeknél. Talányosan csak annyit árultak el a holland Autoblognak, hogy erősebb lesz, és nagyobb, mint az eddigi autóik. Mindenesetre a névváltoztatás, úgy tűnik szóba sem jött náluk.

©
©

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!