szerző:
hvg.hu

A modell egyébként is ritkaságszámba megy, de olyat, aminek a karosszériája alá még be is lehet kukkantani, még a legnagyobb rajongók sem láttak.

Az 1990-es évek elején még nem sok vizet zavart a Bugatti az autóiparban: az olasz Romano Artioli 1987-ben szerezte meg a Bugatti védjegyet, és megalapította a Bugatti Automobili SpA nevű céget. Az autógyártónak volt néhány sikertelen próbálkozása, 1991 szeptemberében azonban összejött a siker: bemutatták az EB110-et.

A 3,5 literes, V12-es quad-turbo motorral szerelt, azóta már-már feledésbe merült gép pokolian erős volt, 553 lóerőt szabadított az aszfaltra, ám a magas ára miatt nem nagyon volt rá kereslet. A 343 km/h-s végsebességre képes autóért 350 ezer dollárt akartak kérni, amit érthető módon nem sok mindenki tudott megfizetni. A cég 1995-ig gyártotta a kocsikat, hogy aztán a helyét átvegye az utód: a Veyron.

Az SS-verzióból még kevesebb, csupán 33 darab készült, ezt még brutálisabb, 603 lóerős motorral látták el. Mivel rendkívül ritka autóról van szó, még ép példányt sem sűrűn látni, olyat viszont, amiről hiányzik a karosszéria, talán egyet sem lehetett az utóbbi 20 évben.

A Spencer Berke nevű YouTube-csatornának köszönhetően viszont most már bárki megnézheti azt a felvételt, ami pontosan egy ilyen autót mutat meg. Figyelemre méltó, hogy milyen sokban hasonlít az utód Veyronra. Kíváncsiak vagyunk, a Chiron mennyit örököl majd mindebből.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!