szerző:
hvg.hu

A modern biztonsági megoldások ma már sokak életét képesek megmenteni egy közlekedési balesetben, de ez sem jelent 100 százalékos megoldást.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint évente mintegy 1,3 millió ember hal meg a világon valamilyen közlekedési balesetben az utakon. Az utóbbi években az 5 és 29 év közötti emberek esetében már ez a vezető halálok, a balesetek pedig globálisan pedig 500 milliárd dollár kárt okoznak a gazdaságnak.

A Statista grafikonjából kiderül, a felmérések szerint Líbiában a legrosszabb a helyzet, ott 100 ezer lakosra vetítve 73,4 haláleset jut. A második helyen Thaiföld (36,2), a harmadikon pedig Malawi (35) áll.

©

A KSH adatai szerint Magyarországon 2015 januárja és októbere között összesen 12217 közlekedési baleset történt az utakon, amiből 420 végződött halállal, 3623 pedig súlyos sérüléssel. A halálos balesetek szempontjából ebben az időszakban az Alföld volt a legveszélyesebb, összesen 174 ilyen eset történt.

A halálos balesetek csökkentésére a Volvo nemrég komoly vállalást tett: 2020-ra olyan autókat ígér, amiben senki sem fog meghalni, a Samsung pedig – szintén a svédekkel közösen – olyan videós rendszert fejleszt, amivel átlátszóvá tennék a kamionokat.