szerző:
hvg.hu

Olyan sok az egyedi gyártású S-osztály, hogy nem éri meg robotokkal dolgozni.

Bár az utóbbi években egyre többet hallani arról a nem túl távoli jövőképről, hogy a gyárakban az emberi munkaerőt szép lassan robotok váltják majd fel, a Mercedes gyárában az épp fordítva történik.

©

A Bloomberg beszámolója szerint a sindelfingeni gyárban annyi egyedi gyártású S-osztályú Mercedes készül, hogy egész egyszerűen nem éri meg a robotokat alkalmazni. Csak a gumiknál négyféle szelepet kínálnak a németek, nem beszélve a szénszálas anyagból készült kiegészítőkről vagy a szabályozható hőmérsékletű pohártartóról.

Markus Schäfer, a cég termelési vezetője szerint azzal, hogy a személyre szabott autókat nem robotok, hanem szakemberek készítik, rengeteg pénzt spórolnak. Mint mondta, túl sokféle gép kellene, amit nem érné meg üzemeltetni.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése szerint ugyanakkor az emberi munkaerő valóban kezd háttérbe szorulni, 2018-ra már 1,8 millió embert helyettesíthetnek gépek. 2013 és 2014 között volt eddig a leglátványosabb a változás, akkor egyetlen év leforgása alatt 43 százalékkal nőtt a számuk.

Az autógyártás szempontjából a jövőt valahogy úgy lehet elképzelni, ahogy a Teslánál is működnek a dolgok.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!