szerző:
hvg.hu

Akárcsak tíz éve a Veyron bemutatkozásakor, megállt az élet a Genfi Autószalonon: bemutatkozott a Bugatti Chiron. Bár sokáig arról szóltak a hírek, hibrid lesz az újdonság, de ezt úgy tűnik, végül elvetették.

Az elmúlt időszakban már annyiféle információ keringett a Bugatti Veyron utódjáról, hogy a médiafelhajtás garantált volt az új hiperautó megjelenésre. Még a nevét sem igazolta vissza sokáig a cég, aztán eldőlt, az ígért 1500 lóerős csodaautót, az egykori Forma–1-es pilóta, Louis Chiron után nevezik el.

A legutóbbi konkrétum, a tavalyi Frankfurti Autószalonon egy Vision Gran Turismo koncepció bemutatása volt, amely egy rendkívül erős, Veyronhoz képest nagyon átdolgozott Chiront mutatott, amely méltán lett volna a mai szuperautók – a McLaren P1, a Ferrari LaFerrari és Porsche 918 Spyder – feletti lépcsőfok.

A végeredmény külsőségekben és talán a hajtásláncot tekintve sem lett olyan forradalmi, mint vártuk, de a Chiron elmondhatja magáról, hogy a jelenlegi legnagyobb teljesítményű sorozatgyártású jármű. Még akkor is, ha ez a „sorozat” 500 példányt jelent összesen. A Bugatti Chiron teljesítménye egész pontosan 1500 lóerő, amellyel 2,5 másodperc alatt éri el a 100 kilométer/órás sebességet, annak ellenére, hogy 1995 kilogramm a jármű súlya. A végsebessége pedig 420 km/h.

©

A bődületes teljesítményt egyébként a Veyronban használt 8.0 literes, négy darab turbófeltöltővel lélegeztetett W16-os erőforrás továbbfejlesztett változata, állítólag jelentéktelen mértékben azonos alkatrészekkel, mint az elődé volt. A közel 500 lóerővel nagyobb teljesítmény leginkább a karbonszálas szívósornak, az átdolgozott befecskendezési-rendszernek – 32 injektorból áll –, a nagyobb és erősebb turbóknak, az áttervezett töltőlevegőhűtő-rendszernek és az új titán kipufogó-egységnek köszönhető.

Az elmúlt 10 év turbótechnikája is alapos fejlődésen ment át, így a Chiron is kétfázisú feltöltéssel üzemelő motort kapott, amelyben két turbó alacsony fordulaton is üzemel, míg a másik kettő 3800-as fordulatszám felett kezdi el tolni a levegőt igazán a motorba. De átdolgozták a néhai Veyron hétfokozatú duplakuplungos váltóját is, valamint az összkerékhajtási rendszert is.

©

Érdekesség, hogy végsebességből is kétféle van a Chironban. Az egyik a 380 km/h-s tempó, amikor az elektronika beavatkozik, de hagytak egy úgynevezett „top-speed mode-ot” is, amellyel a Chiron megfutja a 420-as tempóját, amellyel 11 km/h-val gyorsabb, mint az alap Veyron volt.

A Chiron ára 2,4 millió euróról indul majd és összesen 500 példány fog belőle készülni, amiből 130 darabot már előrendelésben értékesíttek.

Az összességében nem kérdés, hogy a Chiron is méltó lesz az Ettore Bugatti által alapított márka legendájához, aki olasz nemzetisége ellenére Franciaországban alapított gyárat és 1910 és a második világháború kezdete, 1939 között Molsheimben összesen 8000 luxuslimuzint gyártott.

©
©
©
©
©
©

Ha szeretne értesülni a Genfi Autószalon eseményeiről, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!