szerző:
hvg.hu

100 éves lett a BMW, ebből az alkalomból megmutatták, milyen irányba mennek majd el a következő 100 évben.

A BMW március 7-én ünnepli a cég fennállásának 100. évfordulóját, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, az ünnepelt sem mehet el szó nélkül a nagy esemény mellett. A BMW boszorkánykonyhájában ki is dolgozták azt az autót, amire minden, a járművek jelenlegi és jövőbeni szerelmese elégedetten csettint egyet. Megszületett a BMW Vision Next 100.

©

Ahogy a neve is sugallja, a bajorok a következő száz évre koncentrálnak a tanulmányautójukkal, igaz, ez már csak a ránézésből is azonnal látszik. Az autó természetesen önjáró, vagyis a sofőr beavatkozása nélkül képes vezetni önmagát. Egy sima önvezető autónál azonban jóval többet kínál a BMW Boost és Ease módja. Előbbi esetében az autó a sofőrt helyezi a középpontba, míg utóbbinál teljesen átalakul a belső tér is: a kormánykerék és a középkonzol visszahúzódik, az utas pedig kényelembe helyezheti magát utazás közben. Az első ülések ilyenkor kicsit egymás felé fordulnak, hogy a mellettünk utazóval még kényelmesebb legyen a társalgás.

A mostani megszokott műszerfalat a BMW száműzné az autóból, helyette a szélvédő egyetlen óriási kiejzőként venné át a főbb funkciókat. Sőt, még annál is többet tudna, az autó szenzorai ugyanis érzékelnék a különböző közlekedési helyzeteket – például, ha takarásból egy kerékpáros fog elénk kigurulni –, ezekre mpedig automatikusan reagálna is a gép, így sokkal biztonságosabbá válhat vele a közlekedés, mint a jelenlegi konstrukciók bármelyikével.

Az autó teljes egészében szénszálas anyagokból készülne, de hogy valójában milyenből fog, azt majd 100 év múlva láthatjuk meg. A gyártást 4D-nyomtatással képzelné el a BMW, ami a bajorok szerint 30 éven belül elérhetővé válik.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Arról egyelőre nem beszéltek, hogy milyen hajtáslánc kerülne az autóba, de őszintén meg lennénk lepve, ha nem elektromos, vagy legalábbis valamilyen zöld meghajtásról lenne szó. Emellett az is érdekes kérdés lehet, hogy milyen kerekeket szerelnek majd a BMW Vision Next 100 alá – a Goodyear ötlete például eléggé passzolna hozzá.

Hétfő délelőtt a Mercedes is megemlékezett a BMW születésnapjáról, a videójukban oda is piszkáltak egy kicsit az ünnepeltnek.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!