szerző:
hvg.hu

Méghozzá azért, mert a szóban forgó 911 GT1 Evolution egy valódi versenyautó, amit utólag alakítottak át közúti használatra alkalmas autóvá. És valaki nagyon sok pénzért hamarosan megveheti egy monacói árverésen.

A modern sportkocsikkal az a baj, hogy akármennyire is erősek és gyorsak, manapság elvárt, hogy kényelmesek és felhasználóbarátak is legyenek. Ez persze előny a hétköznapi használat során, de aki egy kihegyezett közúti versenygépre vágyik, az vagy feltuningolja az autóját a saját ízlése szerint, vagy megcsíp egy olyan modellt, amely eredetileg versenyautónak készült, és csak utólag alakították át közúton is legálisan használható autóvá.

©

Utóbbira remek ajánlat az RM Stoheby’s aukciós ház májusi, monacói árverésén kalapács alá kerülő 1997-es Porsche 911 GT1 Evolution, amely az egyetlen közúti használatra átalakított példány a legendás versenygépből. Nem összekeverendő a homologizáció miatt legyártott, eredetileg is utcai verziónak szánt 25 darabos Straßenversion kivitellel. Ugyan utóbbi is puritánabb egy átlag sportkocsihoz képest, de az eladósorba kerülő GT1 Evo egy szikár versenygép, amiben a 3.2 literes, biturbó boxermotor nagyjából 600-640 lóerőt szabadít az aszfaltra. Vagyis 60-100 paripával többet, mint a Straßenversionban, bónuszként pedig 100 kilogrammal kisebb tömeget kell megmozgatnia, mint az utcai kivitelnek.

©

A szóban forgó példány vonzerejét tovább növeli, hogy összesen 31-szer álltak vele rajthoz, amiből 13 győzelem született, összetettben pedig háromszoros bajnok a kanadai GT-sorozatban. Emellett megjárta a hírhedt daytonai 24-órás futamot is, ahol ugyan csak a 41. helyen intették le, de attól még tisztelete méltó a teljesítménye.

Egy ilyen kaliberű versenyautó már önmagában is egy vagyont ér, de az egyetlen közúton is használható példány révén még magasabb licitekre számítanak az árverés szervezői, akik 2,7 és 3 millió euróra becsülik az értékét. Ez átszámítva meghaladja a 840 millió forintot, amiből már 1500 lóerős Bugatti Chiront is lehet venni, abból viszont 500 darabot fognak gyártani, míg ebből csak ez az egy gurulhat majd végig Monaco tengerparti útján.

©
©
©
©
©
©

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!