szerző:
hvg.hu

A kormányzás irányának megfelelően változó karosszéria pont olyan, mint a sci-fiben.

Hétfőn igazi matuzsálemmé vált a BMW, március 7-én ünnepelték ugyanis a cég alapításának 100. évfordulóját. A születésnapi ceremóniára természetesen nem érkezhetett üres kézzel az ünnepelt: bemutatták a BMW Vision Next 100 nevű koncepcióautót, a helyszínen pedig mi is megtapasztalhattuk, hogyan képzelik a bajorok a cég következő 100 évét.

Az autó természetesen csak egy prototípus, igen sok jövőbe mutató fejlesztési iránnyal, amiből talán az egyik legérdekesebb a kerék – és ezzel együtt a karosszéria lehet. A lehető legkisebb légellenállás érdekében ugyanis az autó szinte egy zárt egységet alkot, a kerekek is teljesen takarva vannak. A kérdés így rögtön az, hogyan lehet egy ilyen gépet kormányozni – a válasz pedig az, hogy rugalmas külső borítással. A kerekeknél a karosszéria ugyanis aszerint "nyúlik szét" és "megy össze", hogy a sofőr – vagy a robotpilóta – merre tekeri a kormányt. A fejlesztésről most egy videó is készült, ami elég vagánynak tűnik:

Auto widebody fenders?WTF is this!!!

Közzétette: Muscle Horsepower – 2016. március 10.

Kérdés persze, hogy a későbbi megvalósításnál is ezt a megoldást használják-e fel. A dolog buktatója ugyanis pont az, hogy a BMW továbbra is a "hagyományos" kerekekben gondolkodik, holott a Goodyear koncepciója sokkal inkább jövőbe tekintő lehet. És ami még fontos, mit lép majd a Mercedes az ötletre, akik azért ünnepség ide vagy oda, csak odapiszkáltak egy kicsit a konkurenciának.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!