szerző:
hvg.hu

Ha az új megoldás bejön, egy igen kényelmetlen dologtól szabadulhatnak meg az autósok.

A téli autózásban számos dolog van, amit nem szeretnek a sofőrök – csúszós utak, lassan felmelegedő utastér –, de a legjobban talán azt a procedúrát kívánják a francba, amikor indulás előtt le kell vakarni a jeget a lefagyott szélvédőről. A megelőzésre és a jégtelenítésre a letakart szélvédőtől a jégoldó spray-ig számos megoldási mód létezik, nemrég azonban egy minden eddiginél hatásosabb módszert fejlesztettek ki az amerikai Michigani Egyetem kutatói.

©

Az Engadget beszámolója szerint a szakemberek egy olyan spray-n dolgoznak, amivel ha lefújjuk a szélvédőt, az biztosan nem fog tudni lefagyni. A titok nem az alkoholban, hanem egy speciális gumialapú elegyben van, ami egy olyan réteget képez az üvegen, hogy a megfagyó víz ne tudjon megtapadni rajta. Amikor fagypont alá süllyed a hőmérséklet, a gravitáció elvégzi helyettünk a piszkos munkát, a jeget ugyanis a saját súlya húzza majd le az üvegről.

A fejlesztést nemcsak az autóiparban lehetne felhasználni, könnyen lehet, hogy a hűtőgépeknél is megjelenik. A szakemberek szerint az új megoldás rengeteg energiát spórolhat egy háztartásban azzal, hogy a fagyasztón nem engedi megtapadni a jeget. Hogy mikor kerül piacra a bevonat, azt egyelőre még nem lehet tudni.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!