szerző:
hvg.hu

Több millió autós menetadatait gyűjtötte össze és összesítette az Inrix, melyből kiderül, 2015-ben mely városokban volt a legrosszabb a közlekedés.

A nagyvárosok velejárója, hogy minél többen laknak bennük, annál nehezebb a közlekedésük. Sokan nemcsak azért veszik elő a járművet, mert arra valóban szükségük van, hanem azért, mert ezt gondolják a legkényelmesebb közlekedési eszköznek, ahol pedig tömegek gondolkodnak ugyanígy, ott biztos, hogy káoszba – de legalábbis dugóba – fullad az utazás. Hogy a jövőben az okosvárosok elterjedésével ilyesmi ne fordulhasson elő, az Inrix nevű amerikai cég 2014 óta világszerte 40 ország közlekedési szokásait monitorozza. A 2004-ben alapított vállalat mára a világ legnagyobb közlekedési hálózatává nőtte ki magát, ami 275 millió autót, okostelefont, kamerát és egyéb érzékelőt foglal magába, ezek adataiból készíti el felméréseit.

©

Az amerikai cég a napokban összeállította, melyek azok a városok, amelyeket ebből a szempontból érdemes messziről elkerülni. A felhasználók adatait összesítve kiderült, Európában 2015-ben a londoniak jártak a legrosszabbul, ők – pontosabban azok, akik az elővárosi közlekedésben vettek részt – egy év alatt átlagosan 101 órát, vagyis több mint 4 napot ültek dugóban. A második helyezett Stuttgart lett (73 óra), majd a harmadik és negyedik helyen Antwerpen és Köln végzett 71 órával.

A 10-es lista az alábbiak szerint alakult:

1. London, elővárosi közlekedés, Anglia – 101 óra

2. Stuttgart, Németország – 73

3. Antwerpen, Belgium – 71

4. Köln, Németország – 71

5. Brüsszel, Belgium – 70

6. Moszkva, Oroszország – 57

7. Karlsruhe, Németország – 54

8. München, Németország – 53

9. Utrecht, Hollandia – 53

10. Milánó, Olaszország – 52

Az Inrix megnézte, ezek alapján hogyan alakul az európai országok top 10-es listája:

1. Belgium – 44 óra

2. Hollandia – 39

3. Németország – 38

4. Luxemburg – 33

5. Svájc – 30

6. Egyesült Királyság – 30

7. Franciaország – 28

8. Ausztria – 25

9. Írország – 25

10. Olaszország – 19

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!