szerző:
hvg.hu

A tengeren túlon az AEB 2022-től az alapfelszereltség része lenne.

Az elmúlt évek talán legkomolyabb megállapodását kötötte meg a napokban az amerikai Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA), a közutak biztonságával foglalkozó intézet (IIHS), valamint 20 autógyártó. A megegyezés szerint 2022-re a tengeren túli autókba kötelező lesz vészféket szerelni.

A megállapodást a legnagyobb autógyártók írták alá: a BMW, a Fiat Chrysler Automobiles, a Ford, a General Motors, a Honda, a Hyundai, a Jaguar Land Rover, a Kia, a Mazda, a Mercedes-Benz, a Mitsubishi, a Nissan, a Subaru, a Tesla, a Toyota, a Volkswagen és a Volvo. Ide tartoznak azok a cégek is, amik az egyes vállalatok alá tartoznak.

A dolog háttere, hogy az amerikai Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal három éven át tartó adatgyűjtéséből kiderül, a rendszer megléte 28 ezer balesetet és 12 ezer sérülést előzhetett volna meg.

A megvalósítás két ütemben történik: a 3100 kilogrammnál könnyebb gépeknek legkésőbb 2022. szeptember 1-jéig kell megkapniuk alapfelszereltségként a vészféket, míg a 3100 és 3700 kilogramm közötti járműveknek további három évük marad a bevezetésre.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.