szerző:
hvg.hu

Az autósok nagy része általában húsvétkor ejti meg a tavasz első komolyabb autómosását. Megmutatjuk, mik azok a hibák, amiket érdemes elkerülni.

Bár az elmúlt hetekben volt már olyan alkalom, ami kedvezett az autómosásnak, a legtöbb sofőr a húsvéti ünnep környékére szokta halasztani az év első komoly autómosását. Megmutatjuk, melyik az az 5+1 hiba, amit nagyon gyakran elkövetünk.

1. Autómosó használata

Alapvetően nincs velük semmi baj, gyorsak és általában az eredmény is elfogadható, de ha az embernek új autója van, vagy csak félti a festést és a fényezést, inkább kerülje el a használatát. A kefék a puhaságuktól függetlenül ejthetnek néhány apróbb karcolást a karosszérián, ami elsőre ugyan lehet, hogy nem fog látszani, de már a tudata is igen zavaró.

©

2. Erős fényben mosni

Az autómosással általában érdemes késő délutánig várni, vagy reggelre időzíteni, amikor még nem tűz nagyon a nap. Ilyenkor ugyanis sokkal jobban látni a szennyeződéseket, mintha a felületről visszaverődő fényben kellene azokat nézegetnünk. A dolog hatványozottan igaz nyáron is, a legtöbb, mosáshoz használt vegyszer ugyanis nem bírja a magas hőmérsékletet, márpedig a tűző napon hamar felmelegszik a karosszéria. Ilyesmitől persze most nem kell félnünk.

3. Mosogatószer használata

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy az autóápolási szerek helyett valamilyen mosogatószert, vagy mosószert alkalmazunk. Ne tegyük, az ugyanis hosszú távon bánthatja az autó festését.

©

4. Nem megfelelő törlőkendő használata

Az autómosásnál gyakran előfordul, hogy az autót egy papírtörlővel, szivaccsal, régi pólóval, törölközővel próbáljuk szárazra törölni, ám ezek egyikse sem tesz jót a festésnek. Csak és kizárólag mikroszálas törlőkendőt, vagy ahhoz hasonló puhasággal bíró anyagot használjunk.

5. Rossz sorrend

Bár evidensnek tűnik, mégis sokan elfelejtik, hogy a megfelelő eredmény érdekében a jó sorrendet kell alkalmazni, vagyis fentről lefelé haladjunk a mosással. Kivételt képeznek ez alól a kerekek, mivel a dísztárcsáról szétfröccsenő koszos lé összekenheti a már megtisztított részeket.

+1 Koszos törlőkendő használata

Gyakori hiba, hogy ha valaki autómosás közben leejti a törlőkendőjét, gyorsan felkapja és azzal tisztítja tovább az autót. Ne tegyük, az anyagra ugyanis a koszon kívül apró fadarabkák, kavicsok is kerülhetnek, így az első alkalommal azonnal össze fogjuk karcolni az autót.

További autós tippjeinket ide kattintva tudja elérni.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!