szerző:
hvg.hu

Az ország túlnyomó többségén 8 kilométeren belül található egy benzinkút.

A teljes magyarországi benzinkúthálózatot tartalmazza az úthálózatra vetítve a Lechner Tudásközpont interaktív térképe. A benzinkút-elérhetőségi térkép megmutatja, hogy az úthálózat egy adott pontjától milyen messze található a legközelebbi benzinkút közúton mérve - ismertette az anyagot a portfolio.hu.

A benzinkút-lefedettség teljesnek mondható, hiszen az úthálózat több mint 75 százalékától 8 kilométeren belül elérhető egy benzinkút, és több mint 97 százalékos azon útszakaszok aránya, ahol az üzemanyagtöltő állomás távolsága nem több 16 kilométernél - állapítja meg a Lechner Tudásközpont.

A képet megnyitva lehet böngészni az interaktív térképen a lakóhely szerinti kutakat.
©

A magyar úthálózat azon pontja, ahonnan a legtöbbet kell benzinkútig autózni, az Északi-középhegységben, a Gömör-Tornai-karszt területén fekvő Tornaszentjakab külterületén található, közel a szlovák határhoz. Amennyiben pont itt fogyna el az üzemanyagunk, akkor több mint 37 kilométert kellene gyalogolnunk az első töltőállomásig.

1991-ben Magyarországon még alig több mint 1000 benzinkút működött, miután azonban számuk öt év alatt megduplázódott, 1996-ban már 2175 darab töltőállomás volt elérhető az országban. Azóta viszont nem változott számottevően a kutak száma: 2015-ben például 2146 töltőállomást tartottak nyilván. Vagyis a rendszerváltást követő intenzív felfutási időszak után stagnálás tapasztalható a kutak számában - állapítja meg az adatokat elemezve a Lechner Tudásközpont.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!