szerző:
hvg.hu

Kilométeres dugót, mérgelődő és dudáló autósokat látott az RTL Híradó stábja a röszkei határátkelőnél pénteken. A torlódás azért alakult ki, mert egy új uniós rendelet miatt mindenkinek, még az uniós állampolgároknak is ellenőrzik az iratait, ha átlépik a schengeni határt. A magyar-horvát határon kisebb volt a torlódás, de nyáron valószínűleg rosszabb lesz a helyzet.

Péntektől már mindenki okmányait ellenőrzik a schengeni külső határok többségén egy uniós rendelet alapján. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a harmadik országok, hanem valamennyi uniós ország, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc állampolgárainak úti okmányait is ellenőrizni kell a számítógépes adatbázisokban. Ilyen ellenőrzésre kell számítani a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor. A magyar-román határon a Magyarországról kilépő utasokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik, befelé azonban valamennyi utas esetében az új ellenőrzést kell alkalmazni.

A magyar határokon az első órákban csak néhol okozott hosszabb várakozást az új szabályozás – legalább is az MTI tudósítói szerint.

A pénteki RTL Híradó viszont arról számolt be, hogy az autósok egy részének elfogyott a türelme Röszkénél és rátenyereltek a dudára. Volt, aki másfél óra alatt tett meg négyszáz métert a határ előtt. Néhány óra alatt kilométeres kocsisor torlódott fel, miután mindegy egyes ember papírjait ellenőrzik már a határállomásokon.

Letenyénél volt, akitől nemcsak az iratokat kérték, hanem a csomagtartót is megnézték a rendőrök, illetve szondát fújattak a sofőrrel.

És ez még csak a kezdet: húsvétkor várható az igazi nagy roham, nyáron pedig akár állandósulhat is a dugó a határon.

Péter Gábor határrendészeti szolgálatvezető Letenyén azt nyilatkozta: a nyári idegenforgalmi szezonban, június 15-től szeptember 15-ig jelentősebb mértékű forgalomnövekedéssel számolnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!