szerző:
hvg.hu

Ez is egy olyan videó, amit érdemes megnézni, ha valakit érdekel, hogyan is működnek azok a dolgok, amiket annyira természetesen használunk.

Az amerikai autókat az ötvenes évek óta javarészben automata váltóval gyártják. Akkoriban egyértelműen ez volt a legbonyolultabb része egy autónak, különösen, hogy minden elemét elektronika nélkül, még olajnyomással vezérelték.

A kézi váltóhoz képest nyilván nem meglepetés, hogy teljesen máshogy működik egy ilyen nyomatékváltó. Itt labirintusszerű csatornákon keresztül áramló váltóolaj vezérel szelepeket, amelyek az olajnyomást növelik vagy csökkentik, ezzel lehetővé teszik, hogy a motor nyomatékát továbbító fogaskerekek a működési pontjuknak, vagyis a megfelelő áttételt biztosítva kapcsolódjanak be a hajtásba.

Az alábbi videón, ami 4 percesre van felgyorsítva, egy Ford Thunderbird háromfokozatú automatáját kapják szét, majd rakják össze. Az egész videó, arra is magyarázat valamelyest, miért is olyan drága mulatság hozzányúlni a váltóhoz és a sokszor lebecsült amerikai autószerkezetek, például ezeknek a váltóknak a terén, nem volt éppen olyan elmaradott.