szerző:
hvg.hu

Közönséges használt autók is veteránná válhatnak, ha minden így megy tovább.

Ha már az 1980-as évek autói is oldtimernek számítanak, akkor valami nem stimmel. Németországban erősen gondolkodnak azon, hogy felemeljék a 30 éves (egyébként a magyarországival megegyező) korhatárt. Valóban: a kétütemű Trabantok és a korai Polók nem a szó klasszikus értelmében keltenek múzeumi benyomást. Márpedig az oldtimer minősítés eredeti célja az autós kulturális örökség megőrzése, a kényes szerkezetek gondos ápolása volt.

©

Csakhogy ma már olyan autók érik el a veterán kort, amelyek nem rozsdásodnak széjjel. Maguk a tulajdonosok sem régiségként, hanem kopott használt autóként tekintenek rájuk – idézte a hamburgi Spiegel a történelmi járművek ügyében illetékes Classic Data Marktbeobachtung cég ügyvezetőjét, Marius Brunét, aki szerint az oldtimerek történetét most már újra kellene írni.

Más kérdés, hogy az igazi veterán autók ára már-már spekulációs buboréknak tűnik. Egy fél évszázados Porsche 911 vagy Mercedes SL (a pagodatetejű) annyit is megérhet, mint három vadonatúj Ferrari. Brune szerint ez sem tarthat örökké: lassacskán távozik az utolsó generáció, amelynek néhány tagját még lázba hozzák a négykerekű régi csodák. Már kezdenek felbukkanni a piacon azok a komplett gyűjtemények, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni az örökösök.

©

A veterán autók megszűrése tehát most már a német autóipari szövetségnek (VDA) is érdeke. Pedig a VDA volt az, amely annak idején kilobbizta a H (azaz historikus) rendszámot, a vele járó adókedvezménnyel együtt. Árulkodó azonban az arány: 2008 óta a német autóállomány 11 százalékkal nőtt (most 46 millió közelében jár), de ugyanennyi idő alatt a hivatalosan oldtimernek nyilvánított kocsikból több mint 100 százalékkal lett több. Sok más országban nem kapnak privilégiumokat az öreg autók, máshol csöndben alkalmazkodtak a helyzethez: Hollandiában 25-ről 40 évre emelték a korhatárt.

A dilemma mindenképp itt van, írta a Spiegel: „Hogyan öregedhet meg méltóságteljesen az, ami már fiatal korában sem volt méltóságteljes?“

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!