szerző:
hvg.hu

A sokak által egyszerűen csak Honecker bosszújaként emlegetett kis kétütemű járgányról kevesen tudják, hogy költeménybe is foglalták a nevét. Ráadásul nem is egyszer.

Nem is olyan régen még tele voltak a hazai utak a büdös kétütemű füstöt okádó, de ennek ellenére sokakban kedves emlékekeket felidéző Trabantokkal. Mára ezek az NDK "csodák" szinte már teljesen kikoptak a magyar utakról, de nekünk nemrégiben még sikerült találnunk egy patika állapotú, igaz cserébe 1,2 millió forintos példányt.

A szocialista járgányokért rajongó Olvasóinkkal vélhetően kevés újdonságot tudnánk megosztani a Trabanttal kapcsolatban, az viszont talán még számukra is újdonság, hogy a Trabantot a közelmúltban több alkalommal is versbe foglalták. Az egyik ilyen költemény a Bartos Erika által jegyzett "Százlábú" verseskönyvből származik:

Trabant
Volt régen egy Trabantunk,
Trabantunkkal utaztunk.
Pöfögtünk és zötyögtünk,
Macskakövön döcögtünk.

Elvitt minket bárhova,
Debrecenből Sopronba.
Hogyha leállt, megtoltuk,
Trabantunkkal szaladtunk.

Kerekszemű kis Trabant,
Beleülni nagy kaland,
Kék volt, mint a nyári ég,
Rég volt az már, nagyon rég!

A másik Trabant vers korábbi keltezésű, és az alábbi hangfelvételen maga a szerző, Nagy Bandó András adja elő:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!